|

Fortis Bank Türkiye'de tabelalarını indiriyor

Geçtiğimiz aylarda TEB ile birleşme kararı alan Fortis Bank, önümüzdeki günlerde tabelalarını indirerek faaliyetlerine TEB çatısı altında devam etmeye hazırlanıyor. 25 Ocak'ta yapılacak Genel Kurul sonrası öngörülen tabela indirme işleminin, birleşmenin ardından diğer ülkelerde de gerçekleştirileceği belirtiliyor

Yener Karadeniz
00:00 - 9/01/2011 Pazar
Güncelleme: 23:12 - 8/01/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Fortis Bank Türkiye'de tabelalarını indiriyor
Fortis Bank Türkiye'de tabelalarını indiriyor

Geçtiğimiz yıl haziran ayında Fortis Bank A.Ş. ve Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) A.Ş.'nin TEB çatısı altında birleşmesi haberi ile bankacılık sektörü hareketli günler yaşadı. Birleşmede, Fortis Bank ile TEB'in, TEB A.Ş. altında birleşmesi ve hisse devri konusunda TEB Mali Yatırımlar A.Ş'nin TEB'de çoğunluk hisselerine sahip olmaya devam etmesi ve eskiden olduğu gibi Çolakoğlu Grubu ile BNP Paribas'ın her birinin TEB Mali'de yüzde 50 hissedarlık oranına sahip olması kararlaştırılmıştı. Anlaşma sonrası bu yıl faaliyete geçek olan yeni banka Türkiye'nin 9. büyük bankası olacak.

FORTİS'İN SON GÜNLERİ

Anlaşmanın bu yıl faaliyete geçeceği belirtilirken alınan bilgilere göre önümüzdeki günlerde Fortis Bank Türkiye tabelaları indirilecek. 25 Ocak'ta yapılacak genel kurul sonrası gerçekleştirileceği belirtilen tabela indirme işleminin, Fortis Bank'ın faaliyette olduğu diğer ülkelerde de yapılacağı öngörülüyor. 2009'da Belçika Fortis'i satın alan Farnsız BNP Baribas, Belçika'da aynı satın alma ile tabela indirtmişti.

200 BİN ÇALIŞANI VAR

BNP Baribas son yıllarda Belçika'daki satın almadan sonra karını yükseltse de faaliyette bulunduğu AB'nin sorunlu ülkelerindeki faaliyetleri nedeni ile zor günler yaşadı. Grup şimdi Türkiye'deki faaliyetleri ile karını artırma peşinde. BNP Paribas 80'den fazla ülkedeki varlığı ve 159 bini Avrupa'da olmak üzere, 200 binden fazla çalışanı ile dünyadaki en büyük uluslararası ağlardan birine sahip bulunuyor.

9. BÜYÜK BANKA OLACAK

TEB Genel Müdürü Varol Civil imzasıyla BNP Paribas tarafından yapılan yazılı açıklamada, mevcut rakamlar baz alındığında, birleşme sonrası ortaya çıkacak yeni bankanın, 630 şube, 10 bin 500 çalışan, 3 milyon bireysel ve 500 bin tüzel müşterisiyle aktif büyüklüğe göre Türkiye'nin 9. büyük bankası olacağı belirtilmişti. Yeni bankanın, bireysel ve kurumsal müşterilerinin gerek yurtiçindeki gerekse yurtdışındaki projelerine hizmet vermeye ve onların gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceğinin altı çizilen açıklamada, kıta Avrupa'sının en büyük mevduat bankası olan BNP Paribas Grubu'nun da uluslararası network ve gücünden yararlanacağı belirtilmişti.

ATM'LER BİRLEŞTİRİLDİ

TEB ve Fortis Bank Türkiye geçtiğimiz yıl birleşme öncesi öncelikle ATM'leri ortak kullanmaya başladı. Her iki bankanın müşterileri, Türkiye genelinde sayısı bine yaklaşan TEB ve Fortis ATM'lerinden ücret ödemeden para çekebiliyor ve bakiye sorgulayabiliyor. Kurumlar birleşme öncesi bu adımla birlikte müşterilerin yeni bankaya adaptasyonu sağlanıyor. Birleşme ile birlikte TEB'in Türkiye çapında ATM sayısının bine yaklaşacak.


Fortis'in payı yüzde 50

Birleşme sonrasında oluşacak yapı:

* Societe Federale de Participations et d'Investissemant'nin (SPFI) TEB A.Ş'deki dolaylı payının yüzde 4,597'den yüzde 13,989'a yükselmesi,

* BNP Paribas'ın TEB A.Ş'deki doğrudan ve dolaylı payının yüzde 42,605'den yüzde 32,044'e düşmesi,

* Fortis Bank SA/NV'nin, TEB A.Ş'de dolaylı olarak yüzde 42,125 oranında paya sahip olması,

* BNP Paribas Fortis'”in TEB A.Ş'de dolaylı olarak yüzde 42,125 oranında paya sahip olması,

* SFPI'nin TEB A.Ş'deki dolaylı payının yüzde 5,395'den yüzde 16,542'ye yükselmesi,

* Fortis Bank SA/NV'nin, TEB A.Ş'de dolaylı olarak yüzde 50 oranında paya sahip olmasına karar ve rildi.


Dışbank'ı alarak Türkiye'ye girdi

Fortis, 2005'te Dışbank'ı satın alarak Türk finans sektöründe güçlü bir şekilde girdi. 2008'de Belçika, Fortis Türkiye'nin ana sermayedarı olan Fortis Bank Belçika'nın hisselerinin yüzde 99,93'ünü Fortis Grup'tan satın aldı. Belçika Devleti, aynı tarihlerde, Fransız BNP Paribas ile, Fortis Bank Belçika'nın yüzde75 hissesinin, 9 milyar avro karşılığında BNP Paribas'a satışını öngören bir protokol imzaladı. Bu şekilde BNP Paribas yüzde 75 hisse sahibi olarak Fortis Bank Belçika'nın dolayısıyla Fortis Bank Türkiye'nin de ana sermayedarı oldu.


İlk 9 aylık karı 50 milyon lira

2010'un ilk 9 ayında Fortis Bank Türkiye'nin konsolide net karı 48,9 milyon TL düzeyine ulaştı. Banka'nın bu dönemdeki toplam gelirleri ise 614,8 milyon TL oldu. Fortis Bank Türkiye'nin konsolide bilanço toplamı, 2010 yılı başından bu yana yüzde 5,7 azalarak, Eylül sonu itibarı ile 11,2 milyar TL düzeyine geldi. Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) 2010 yılının üçüncü çeyrek net konsolide karı ise 142 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.


Genel kurul 25 Ocak'ta toplanacak

Fortis Bank Yönetim Kurulu, Fortis'in Türk Ekonomi Bankası A.Ş'ye devri yoluyla birleşmesi gündemiyle 25 Ocak 2011'de Olağanüstü Genel Kurul toplantısı gerçekleştirecek. Daha önce yapılan açıklamada Yönetim Kurulu'nun, Fortis Bank A.Ş'nin tüzel kişiliğinin sona erdirilmesi, tüm hak, alacak, borç ve yükümlülükleri ile birlikte TEB'e devri için 25 Ocak 2011'de Olağanüstü Genel Kurul kararı aldığını bildirilmişti. Tabela indirme işleminin Genel Kurul sanrasında gerçekleşmesi bekleniyor.



14 yıl önce