FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, 44 tutuklu sanık ilk kez hakim karşısına çıkarıldı. Duruşmada ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konakladığı Marmaris'teki otele yönelik saldırıyı yönettiği belirtilen eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in ifadesi alınacak.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.
Adliye sarayındaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle daha uygun olduğu belirtilen Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda görülen ilk duruşmaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 avukatı ile sanık avukatları, şehit polislerin yakınları katıldı.
"Suikast timi"nin yargılanmaya başlanacağı Muğla'da, polis ve jandarma ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Sanıklar, sabah saatlerinde Muğla E Tipi Cezaevinden yoğun güvenlik önlemi altında duruşmanın yapılacağı salona getirildi. Sanıkların gruplar halinde getirilişi sırasında havadan da bir polis helikopteri takipte bulundu.
Jandarmaların eşliğinde duruşma salonuna dönüştürülen Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'na gruplar halinde götürülen sanıkların getirilişi sırasında salon etrafında toplanan çok sayıda vatandaş sanıkları protesto etti.
Davadan çekilen bazı sanık avukatlarının yerine yenilerinin tayin edileceği öğrenildi.
Duruşmada ilk olarak sanıkların yoklaması yapıldı, ardından kimlik tespitine geçildi.
Daha sonra iddianamenin özetinin okunmasına başlanacağı belirtilen duruşmanın öğleden sonraki kısmında ilk olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konakladığı Marmaris'teki otele yönelik saldırıyı yönettiği belirtilen eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in ifadesi alınacak.
Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmayı izleyenlere ses kaydı ve görüntü alınmasının yasak olduğunu söyledi.
Baştoğ, sanıklara yeteri kadar savunma hakkı tanıyacaklarını, ancak bu hakkın iddianame dışında olmayacağını ifade etti.
Avukatlara soru sorma hakkı tanıyacaklarını vurgulayan Baştoğ, "Duruşma 4 gün devam edecek ve cuma günü ara vereceğiz. Pazartesi günü de ara vereceğiz ve salı günü yeniden başlayacağız. 15 Mart'a kadar duruşmayı devam ettireceğiz. İkinci celseyi 24-28 Nisan arasında yapmayı planlıyoruz. Daha sonra 5-9 Haziran arasında ikinci duruşma yapılacak" dedi.
- İddianame
- FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı iddianamede, 3'ü firari 44'ü tutuklu 47 sanığın "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "Cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.
- Saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün "suikast timi"ndeki biri firari 37 asker için en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyor.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunun yakınında toplanan çok sayıda vatandaş, taşıdıkları Türkçe ve İngilizce dövizlerle protesto gösterisi yaptı.
Sanıkların mahkeme salonuna getirilişi sırasında başlayan protesto gösterisinde AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ve AK Parti İl Başkanı Kadem Mete de yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine, FETÖ lideri Fetullah Gülen aleyhine slogan atan protestocular, "Vatan milletindir, darbecilerin değil", "Bu milleti diz çöktüremezsiniz", "İdam isteriz" gibi yazıların bulunduğu dövizler taşıdı.
Gösteriye katılan vatandaşlardan bazılarının İngilizce olarak "FETÖ Game Over" (FETÖ oyun bitti), "Gülen you have innocent blood in your hand" (Gülen elinde masum kanı var), "We know the enemy" (Düşmanı tanıyoruz), "249 Martyrs for democrasy on the night of 15 July. Give as murderer Gulen back. Erdoğan a defender of democrasy" (15 Temmuz gecesi demokrasi için 249 şehit. Katil Gülen'i bize geri verin. Erdoğan, demokrasinin savunucusu) yazılı döviz ve pankartlar taşıdıkları dikkati çekti.
İngilizce döviz taşıyan protestoculardan öğretmen Salim Yılmaz, söz konusu davanın çok önemli bir dönemeç olduğunu söyledi.
Yılmaz, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa millet darbelere karşı ayağa kalktı, direndi ve kazandı. Bu darbenin ilk yargılaması burada oluyor ve dünya milletlerinden de televizyonlar geliyor. Onlara sesimizi duyurmak için pankart hazırladık ve mesajımızı verdik. Bu nedenle bu pankartı taşıyoruz" dedi.
Vatandaşlardan emekli Mehmet Günay da yabancı basının davaya ilgi gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Onların da bizim meselemizi anlamaları lazım. Bize yapılanları bilmeleri gerekiyor. Kansızlar, hiçbir Avrupa ülkesinde yapamayacaklarını bize yaptılar ve mutlaka cezalandırılmaları gerekiyor."
Protestoculardan Gökhan Çakır da "Darbeci hainlerin burada yargılanmasını gözümüzle görmek, hepsinin müebbet hapislerle, mümkünse asılarak idam edilmesini görmek için geldik. Vatanımızı milletimizi sevdiğimiz için buradayız. İnşallah bu hainlerin hepsi hakkını bulur, cezasını en ağır şekilde çekerler. Ekmeğini yedikleri bu millete başkaldıranlar, bizim paramızla silah alıp, bize silah sıkan bu hainlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Türk bayrakları taşıyan ve sık sık "Muğla demokrasisine sahip çıkıyor", "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Feto gelecek hesap verecek", "Vatan severler burada hainler nerede" "Recep Tayyip Erdoğan" slogan atan vatandaşlar protestolarını sürdürüyor.