15 Temmuz darbe girişiminden sonra deşifre olan FETÖ’nün kriptolu haberleşme programı ByLock’a ilişkin tüm Türkiye’de operasyonlar sürerken, ele geçirilen bir belge örgütün yaşadığı paniği gözler önüne serdi. Örgütün mahrem yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında ele geçirilen belgede, ByLock ile ilgili soru ve cevaplar bulunuyor. Buna göre, üst düzey bir örgüt imamı, olası bir polis operasyonunda gözaltına alınacak örgüt üyelerinin sorguda ByLock’a ilişkin sorulara nasıl cevaplar vereceğini anlatıyor.
Yürütülen ByLock soruşturmalarıyla kripto FETÖ’cüler de tek tek deşifre edilirken, çok sayıda örgüt mensubu da itirafçı olmuştu. Söz konusu belge, örgütün, itirafçıların ve çözülmelerin önüne geçmeye çalıştığını da ortaya koyuyor. Belgede, “ByLock indirenlerin listesi varmış, nerededir ve bu listede kimler var nasıl öğreniriz?” şeklinde dikkat çeken bir soru yer alıyor. Örgüt imamı ise listede kimlerin olduğunu bilmediklerini belirterek, “ByLock kullandığınız tespit’ edildi gibi söylem ve soruları kesin bir dille yalanlıyoruz. ‘Öyle bir program kullandığımı hatırlamıyorum, indirdiysem de Google Play’den indirmişimdir ama hatırlamıyorum’ diyoruz” ifadesini kullanıyor.
Genel prensibin “her şeyi inkar” olması gerektiğini söyleyen imam, “Bazılarına ‘20 defa kullanmışsın gibi sözlerle zarf atılıyor’, inkar ediyoruz. Avukat abilerin söylediği şey; ‘Cebimizde USB bulsalar bile inkar ediyoruz.’ Önümüze konulan her şeyi kabul edersek işimiz var demektir” diyor.
Bir örgüt üyesinin, “App Store ve Google Play’den indirenlerde fark var mı? Kimler biliniyor? Nasıl önlemler almalı? Bizi bilgilendirebilir misiniz?” sorusu üzerine FETÖ imamı, örgütten kopmalara ve çözülmelere engel olmak için kripto programı deşifre eden haberleri yalanlamaya çalışıyor. Örgüt imamı şu cevabı veriyor: “Herhangi bir fark yok. Program sisteme ilk konulduğu anlardaki VPN zorunluluğu olmaması sebebiyle bazı IP’ler düşmüş olduğunu biliyoruz ama listede kimler var bilmiyoruz. Bu zamana kadar hizmet içerisindeki haber akışının 15 Temmuz’dan sonra bile kesilmemesi, çözülmelerin istedikleri oranda yaşanmaması karşı tarafı çok rahatsız etti. Bu bağlamda kendilerine ait haber sitelerinde Kakao, Tango, ByLock ve Eagle ile ilgili birçok haber çıktı. Bu haberlerin esas amacı herkesin korku ve panikle bu programları silmesi ve hizmet içindeki haberleşmenin, bilgi akışının sekteye uğramasıydı.”