Erdoğan-Obama görüşmesi sona erdi

Yeni Şafak
08:094/09/2016, Pazar
G: 4/09/2016, Pazar
Yeni Şafak

Çin'deki G20 zirvesi öncesi Erdoğan-Obama görüşmesi 8.10'da başladı. İki lider Türkiye'deki darbe girişiminin ardından ilk kez bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Erdoğan, "Terör ve darbe girişiminin arka arkaya gelmesi manidar" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama ilk kez görüştü. Çin'deki G20 zirvesi öncesi yapılan görüşmede teröristbaşı Gülen'in iadesi konuşuldu.



Görüşmesinin TSİ 07.45'te başlayacağı belirtilmişti. İki liderin görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.



"Üst üste gelmesi manidar"


Erdoğan, Obama ile görüşmesinin hemen öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de bir görüşme gerçekleştirdi.



Görüşme sonrası iki lider açıklama yaptı.



FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin konuşan Erdoğan, "15 Temmuz darbe girişimi sonrasında verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Terör ve darbe girişiminin arka arkaya gelmesi manidar. Teröre karşı ortak bir tavır var. Temminimiz, güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın" ifadelerini kullandı.



Erdoğan, terör örgütü lideri Gülen'in iadesine ilişkin, "FETÖ terör örgütü ile ilgili olarak da çalışmalarımız devam etmekte. Bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. ABD'den gelen heyete teslim edilecektir. Onların da çalışmaları devam etmektedir. Şimdi de bizden Adalet Bakanlığı'ndan bu çalışmayı birlikte yapacaklardır. Bu dayanışmamızın insanlık için hayırlı olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum." dedi.



Obama: Terörizmi yeneceğiz


DAEŞ ile mücadelede Türkiye'nin önemine vurgu yapan Obama, "Biz bu terörizmi yeneceğiz. Türkiye ile DAEŞ'e bir yenilgi yaşattık ve bu konuda işbirliğine devam edeceğiz" dedi. Obama "Sokağa dökülerek demokrasiye bağlılığınızı gösterdiniz. Türkiye mültecilerin yükünü tek başına taşımamalı" şeklinde konuştu.




3 önemli mesele


İki liderin konuştuğu ana gündem maddeleri, Suriye, Fırat Kalkanı ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'nin talep ettiği iade.



Erdoğan ve Obama, darbe girişiminin ardından 19 Temmuz'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve gelişmeleri değerlendirmişti.














#Obama
#Recep Tayyip Erdoğan
#Çin

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.