15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama ilk kez bir araya gelecek. 4 Eylül'de, G20 liderler zirvesi öncesi yapılacak olan ikili görüşmede ele alınması beklenen temel mesele terör örgütü FETÖ'nün lideri Gülen'in iadesi olacak. İade gölgesinde geçecek olan temaslar, iki ülkenin ilişkilerinde yeni yol haritasının ipuçlarını da verecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile, terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk kez yüz yüze görüşecek.
Çin'de gerçekleştirilecek G20 liderler zirvesi öncesi bir araya gelecek olan iki lider, darbe girişiminden sonra bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.
15 Temmuz gecesi ilk resmi açıklamayı da geç saatlerde yapan ABD, Türkiye'yi darbe girişiminden ancak 4 gün sonra arayabildi. 19 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın sabah saatlerinde yapılan görüşmede, Obama, ABD'nin,Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş sivil yönetimine olan 'güçlü bağlılığını' vurguladı.
Beyaz Saray, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada ezcümle şunları söyledi;
- ABD teröristleri ve teröre destek verenleri desteklemez.
- ABD, Türkiye'nin iade talebini titiz bir şekilde değerlendirecektir.
- ABD, sivil iradesini ortaya koyan Türk halkı ile dayanışma içindedir.
Darbe girişimi sonrası gerilen Ankara-Washington ilişkilerinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın 24 Ağustos'ta Türkiye ziyareti önemli bir nokta oldu. Biden'ın ziyaretinden okunacak iki sonuç vardı; pişmanlık ve özür. Biden, hem Başbakan Yıldırım'dan, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özür dileyerek, "Ziyaret konusunda çok geciktik, özür diliyorum" ifadelerini kullandı.
FETÖ lideri Gülen konusu, çözüme kavuşuncaya dek iki ülke arasındaki en önemli kıstas olacak gibi görünüyor. Bu bağlamda, 4 Eylül'de Çin'de yapılacak olan Erdoğan-Obama zirvesi de oldukça önemli. Teröristbaşı Gülen'in iadesi konusunun gölgesinde geçecek olan görüşmeden çıkacak sonuçlar merakla bekleniyor. ABD'nin beklentileri karşılayacağı yönünde ümitler az.
Darbe girişiminden sonra ABD ile gerçekleşen başka bir temas da Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan, gerilen ilişkilerle alakalı şu ifadeleri kullanmıştı; Washington yönetimi, iki ülke ilişkilerinin Gülen Örgütü tarafından rehin alınmasına, darbe girişimiyle ABD'nin ilişkisinin sorgulanmasına izin vermemeli ve yükten kurtulmak için Gülen'i iade etmeli.
Görüşmede ele alınması öngörülen tek konu iade değil. Türkiye'nin, 'Fırat Kalkanı' operasyonunda terör örgütleri DAEŞ ve PYD'ye karşı yürüttüğü harekata ilişkin gelişmelerin de konuşulması bekleniyor. ABD, Suriye PKK'sı PYD konusunda da 'yakın müttefikim' dediği Türkiye'ye karşı net bir duruş sergilemiyor. İlk günler operasyondan memnuniyet duyduğunu kaydeden ABD, son günlerde, silah yardımında bulunduğu terörist PYD'yi savunuyor.
Gülen'in iadesi ve 'Fırat Kalkanı'nın gölgesinde kalsa da Suriye konusu da görüşülecek esas maddelerden birisi olacak. Özellikle iki ülkenin DAEŞ ile mücadelede izlediği farklı yöntemler ve ABD'nin çekimser tavrı da ele alınacak.
ABD yönetimi, Türkiye'ye DAEŞ'le mücadelede destek sözü vermiş, ancak 'Fırat Kalkanı' operasyonu sırasında Türkiye'nin hava desteği talebinde oyaladığı ortaya çıkmıştı.