Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Abdulmehdi, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Erdoğan, Abdulmehdi ve beraberindeki heyeti Ankara'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Erdoğan, Türkiye'nin Irak ile geçmişten bugüne ekonomik ve ticari alanlarda kapsamlı iş birliklerinin olduğuna işaret ederek, 2003 sonrasında terör ortamında dahi Türk yatırımcıların Irak'tan vazgeçmediğini, Irak'ın yeniden imarına katkıda bulunduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu amaçla Irak'a yönelik yatırımları artırmanın yöntemleri üzerinde de gerek ikili gerek heyetler arası görüşmelerde fikir teatisinde bulunduklarını aktararak, şunları söyledi:
Enerji sektöründe büyük iş birliği potansiyellerinin bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Elektrik alanında Irak'ın yakın vadede ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunabileceğimizi Sayın Başbakana ikili görüşmemde de ifade ettim. DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının bir an önce faaliyete geçirilmesinin önemine işaret ettik." dedi.
Erdoğan, bölgenin önceki yıl kuraklıktan, bu yıl da yoğun yağışların sebep verdiği sellerden etkilendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
Görüş birliğinde oldukları bir diğer hususun da Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve meseleye kalıcı bir siyasi çözüm bulunması olduğuna işaret eden Erdoğan, bu bağlamda Irak'ın Astana Platformu'nda gözlemci olarak yer almasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
Erdoğan, görüşmelerinin hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Türk halkına, Türk hükümetine ve Cumhurbaşkanına göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Abdulmehdi, "Türkiye ve Irak iki komşu ülke ve halkları kardeş ülkeler, ortak tarihe sahipler ve ortak çıkarları bulunmakta. İnşallah geleceğimizi de beraberce umut verici bir perspektif içerisinde inşa edeceğiz." diye konuştu.
Bugünkü görüşmelerin "yoğun ve verimli" olduğunu, çok önemli konuların ele alındığını belirten Abdulmehdi, iki ülkenin ticaret hacmi hedefinin 20 milyar dolar olduğunu ve bunun daha arttırılması arzusunda olduklarını kaydetti.
Ortak projelerle ikili ticaretin arttırılması, terörle beraber mücadele edilmesi, yoksullukla mücadele ve kalkınmaya yönelik ortak adımların atılmasını temenni ettiklerini dile getiren Abdulmehdi, "Biz Türkiye'nin bu yolda çok büyük mesafeler kat ettiğini biliyoruz. Ekonomide, yönetimde, savunma sanayiinde özellikle son zamanlarda çok büyük başarılara imza attığını biliyoruz. Şu anda Irak'ın Türkiye'nin sahip olduğu tüm bu fırsatlardan faydalanmasının zamanının geldiğini düşünüyorum. El ele vererek iki ülkenin, iki halkın ve bölgenin çıkarına olabilecek birçok adım atabiliriz." ifadesini kullandı.
DEAŞ'ın her ne kadar güçlenme çabasında olsa da etki boyutunun düşük olduğunu söyleyen Abdulmehdi, "Irak topraklarında kontrol ettikleri hiçbir bölge yok. Sadece belli hücreler şeklinde, küçük oluşumlar şeklinde hareket etmeye çalışıyorlar ancak onları da biz güvenlik güçlerimizle yakından takip etmekteyiz ve onlara hiçbir fırsat vermiyoruz. Irak'ta tekrar güvensizlik ortamının oluşmasına asla müsaade etmeyeceğiz." diye konuştu.
Türkiye'nin eskiden olduğu gibi hala Irak'ın yanında yer aldığını söyleyen Abdulmehdi, "İnsanların korkup Irak'ı terk ettiği bir dönemde Türkiye Irak'ı bırakmadı. En zor zamanlarında dahi Irak'ın yanında oldu ve canlarını feda eden Türk kardeşlerimiz oldu. Bunların içinde Irak'ta çalışan Türk şoförlerinin de maalesef hayatını kaybettiğini biliyoruz. Öte yandan, Türkiye'nin Iraklı sığınmacılara kucak açmış olması da Irak tarafından asla unutulmayan bir husustur. Bundan dolayı da minnettar ve müteşekkiriz." dedi.
Abdulmehdi, ikili ve heyetlerarası görüşmelerde su, enerji, sınır kapıları, ortak barajlar, projelerin hayata geçirilmesi gibi ikili bağlamda birçok meselenin ele alındığını vurguladı.
Abdulmehdi, şöyle devam etti:
"Türkiye ve Irak arasında birçok anlaşma var. Bu anlaşmalar arasında 2008 yılında bir güvenlik anlaşması da vardı ancak uygulama bağlamında bunun çok etkin bir şekilde kullanıldığını söyleyemeyiz. Şu an için sahada gündeme gelmiş olan sorunların da giderilmesi bağlamında daha etkin ve beraber çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Hiçbir şekilde Türkiye topraklarına bizim topraklarımızdan bir güvenlik tehdidinin oluşmasını kabul etmemiz mümkün değil. Bu bağlamda da iş birliğimizi güçlendireceğiz."
Abdulmehdi, Türkiye ve Irak'ın iki kardeş ülke olarak meselelere ortak çıkarlar bağlamında olması gereken, doğal çözümlerle yaklaşacağını vurguladı.
Irak'ın da Türkiye gibi siyasetin aktif olduğu, çok partili demokratik bir ülke olduğunu belirten Abdulmehdi, her ne kadar terör ve diğer sosyal şiddet türleri ülkede vuku bulmuş olsa da Irak'ın demokrasiye bağlılığının devam ettiğini söyledi.
Abdulmehdi, Irak'ın kültürel ve etnik bağlamda çeşitliliğe ve ulusal birlik konusunda herkesin bir araya geldiği bir yapıya sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
Türk şirketlerinin Irak'ta büyük saygınlığa sahip olduğunu belirten Abdulmehdi, ülkedeki şartların Türk şirketler için uygun olduğunu vurguladı.
Abdulmehdi, iki ülkenin bu konularda ilkesel anlamda bir sonuca ulaştığı ve kabul ettiği anlaşmaların hayata geçirilmesini arzu ettiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'a yapacağı ziyaret sırasında bu anlaşmaların daha aktif bir şekilde hayata geçmiş olacağını dile getirdi.
Türkiye'yi, Körfez ülkelerini ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak, büyük potansiyel barındıran demir yolları, geniş otoyollar ve bağlantı yolları gibi projelerin bulunduğunu söyleyen Abdulmehdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a konukseverlik ve yakın ilgiden dolayı teşekkür etti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'yi resmi törenle karşıladı.
Konuk Başbakan Abdulmehdi'nin bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önündeki caddede karşılayan süvariler, protokol kapısına kadar eşlik etti.
İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Abdulmehdi, merdivenlerde Türkiye ve Irak bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.
Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı.