FETÖ/PDY’ye finansal destek sağladığı için yönetimine el koyulan Koza-İpek Holding ile ilişkili İpek Üniversitesi’nin içi boşaltıldı. Yönetimine kayyum atanmamasını fırsat bilen Koza-İpek Vakfı, Hazine'den bedelsiz aldığı arazileri İpek Üniversitesi’ne bağışlamış gibi gösterdi, ardından da örgüte kaynak sağlamak için çok ucuza 3. şahıslara sattı. Şu ana kadar satılan 62 parselden 700 bin TL elde edildi. Dönümü 100 bin lira olan parseller 40-60 bin lira civarında satılarak kamu malı peşkeş çekildi.
Koza-İpek Vakfı, 6 Ocak'ta arsalarını İpek Üniversitesi'ne bağışladı. Bağıştan 3 ay sonra da İpek Üniversitesi eliyle, araziler satışa çıkarıldı. Arazileri nakit paraya dönüştürmeyi amaçlayan örgüt, 'bağış' adı altında devredilen 62 parsel araziyi yaklaşık olarak 700 bin TL'ye sattı. Üniversiteden hileli satın alınan arsalar el değiştirildikten sonra üçüncü kişilere tekrar satıldı. Bu yolla elde edilen gelir örgüt kasasına aktarılırken, paralel örgüt elemanlarının ucuza satın aldıkları arsaları bankalara teminat gösterip kredi aldıkları bildirildi.
FETÖ'nün en büyük finansörü Koza-İpek Holding'in yönetimine kayyum atanırken, şirketle ilişkili vakıf ve üniversitelere dokunulmamıştı. Ancak SPK'nın yaptığı incelemelerde, halka açık şirketin yaptığı bağışların büyük çoğunluğunun Koza-İpek Vakfı ile İpek Üniversitesi'ne yapıldığı, bu yolla da küçük hissedarların zarara uğratıldığı belirlenmişti. Bağış adı altında usulsüz bir şekilde para aktarılan Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet ve Yardım Vakfı'na ait arsaların da 6 Ocak'ta İpek Üniversitesi'ne bağışlandığı ortaya çıktı. Üniversite, hazine arazisilerini devletten eğitim amaçlı kulanmak şartıyla bedelsiz almıştı.
Bu bağıştan sadece 3 ay sonra yani 1 Nisan'da üniversite, arazileri satılığa çıkardı. İlk olarak Karagedik'te 54 bin m2'lik 115233/1 parselin yarısı H.R. Ç, A. G, F. G'ye satıldı. Karagedik'te bulunan 60 dönümlük 115231/1 parseli ise 14 Nisan'da H.A., Ö.A., E.G., B.K., Y.Ş., O.Y., M.A.Y., H.Ç., A.Ö., H.S. satın aldı. Koza-İpek Vakfı'na ait İpek Üniversitesi 19 dönümlük 115134/ 1 parselin 10.5 dönümünü elden çıkardı. Mayıs ayında arsa satışları arttı.
İpek Üniversitesi'ne 'bağışlanan' arazilerin 62 parseli satılırken, satılmadığı tespit edilen arazilerin tapularına 'satılamaz' şerhi halen konulmadı. Satılan 62 parsele yaklaşık olarak 700 bin TL verildiği ve bu paranın da örgüt kasasında tutulduğu ifade ediliyor. Satışların ardından İpek Üniversitesi'nin elinde 28 parsel kaldı. “Satılamaz" şerhi bulunmadığından arazilerin satışı halen gerçekleşiyor.
İpek Üniversitesi'nin parselleri değerlerinin altında sattığı belirlendi. Dönümünün değeri 100 bin lira olan parsellerin 40-60 bin lira civarında satıldığı kaydedildi.
Paralel yapıya ait İpek Üniversitesi'nin hileli satışla sattıkları arsaların bazıları el değiştirildikten sonra üçüncü kişilere de tekrardan satıldığı ve böylelikle satılan arazilere ulaşılması imkânsız hale getirilmesinin amaçlandığı bildirildi.
Paralel yapının İpek Üniversitesi'nden çok ucuza satın aldıkları arsaları bankalara teminat gösterip kredi aldıkları belirlendi. O paralarla da yine paralel yapıya finans sağlandığı dile getirildi.
İpek Üniversite'ne bağışlanan araziler Ankara Gölbaşı-Karagedik, İncek semtlerinde bulunuyor. Gölbaşı Tapu Müdürlüğü'nde, İpek Üniversitesi'ne ait bir dönümlük araziyi 5 kişi almak için evraklarını teslim etti. Maliye ve YÖK arsaların satışını incelemek için çalışma başlattı. Gölbaşı Tapu Müdürlüğü satışları durdurdu. Başsavcılık, YÖK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne arazi satışlarıyla ilgili bilgi verdi. YÖK çalışma başlatırken, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de vakfın yönetimine kayyum atanması için dava açabileceği belirtiliyor. Koza İpek Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek ise, halen firarda.
Paralel yapıya yakın şirketlere kayyum atanırken, paralel vakıf ve üniversitelere kayyum atanmadı. Bu nedenle paralel yapı mallarını vakıflarına devrediyor. İpek Üniversitesi'ne ait arazilerin satışında mütevelli heyeti kararı bulunuyor. Satış yaparken Gölbaşı Tapu Müdürlüğü titizlikle işlemleri yapmaya çalışıyor. Rektör imzalı ve üniversitenin yetki verdiği Şaban Yörüklü'nün vatandaşlık numarası bulunan yazı da evraklar arasında bulunuyor. Yörüklü'nün Akın İpek'in finans kaynaklarını yöneten kişi olduğu belirtiliyor.
SPK uzmanlarınca İpek ailesinin bağış adı altında usulsüzlük yaptığını ortaya çıkarmıştı. 2009-2015 arasında 170 milyon 537 bin 246 liralık bağışın şirketle ilişkili olan Koza İpek Vakfı ile İpek Üniversitesi'ne yapıldığı ortaya çıkarılmıştı. Ayrıca kurgu ihale ve hileli işlemlerle İKA Akademi üzerinden İpek Üniversitesi'ne 70 milyon dolar (210 milyon lira) aktarıldığı belirlenmişti. SPK, usulsüzlükle ilgili Ankara Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunurken, Cafer İpek Tekin tutuklanmıştı.