|

Gülen’in yeğeni gözaltında

İzmir merkezli başlatılan FETÖ/PDY operasyonunda, örgütün 'okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu' olan Fetullah Gülen’in yeğeni Mehmet Mezher Gülen’in de aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı

Yeni Şafak
04:00 - 18/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 04:24 - 18/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda, örgütün “okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olan aynı zamanda Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince 500 polisin katılımıyla sabah saatlerinde 73 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.



OVACIK ALTIN MADENİ MÜDÜRÜ DE GÖZALTINDA


Operasyonda örgütün okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu olan aynı zamanda Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in (49) yanı sıra örgütün Bergama Emniyet İmamı Sinan Özmen, Bergama Işıkevleri İmamı Mehmet Öksüz, Bergama Diyanet İmamı Celal Döner, Kınık İlçe İmamı Harun Yeşil, Ovacık Altın Madeni İşletme Müdürü Cemalettin Çetin'in de aralarında olduğu 30 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında örgütün güdümünde faaliyet gösteren Bergama Ali İpek Öğrenci Yurdu, Bakırçay Koleji ile Bakırçay Sanayici ve İşadamları Derneğinde de arama yaptı.





PKK BELGESİ ÇIKTI


Güvenlik güçlerinin bazı adreslerde yaptığı aramalarda FETÖ/PDY'nin terör örgütü PKK ile bağlantısını ortaya koyan belgelere ulaşıldığı iddia edildi. Ayrıca örgüt yöneticilerinin toplanan himmet paralarıyla yurt dışına turlar düzenlediği belirlendi. Gözaltına alınanlar, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine götürüldü. Erzurum'da gözaltına alınan Mehmet Mezher Gülen, polis ekiplerince İzmir'e getirildi.



BİR TEGMEN GÖZALTINDA


Operasyon kapsamında İstanbul'da da Tuzla Piyade Okulu'nda görevli sözleşmeli bir teğmen ile bir emekli binbaşı gözaltına alındı. Teğmen İzmir'e götürülmek üzere inzibata teslim edilirken, emekli binbaşı polis kontrolünde İzmir'e götürüldü.



Himmetler ABD'ye






MASAK raporuna göre, sınava giren 52 şüphelinin aktardığı paralar, soruşturma kapsamındaki sınava girmeyen 17 kişide toplandı. Bu kişiler paraları, FETÖ/PDY ile bağlantılı ABD'deki Well-Spring Cultural Education, Brooklyn Amity School ve Metropolitan Education, Consulting Services isimli kuruluşlar ile Kanada'da faaliyet gösteren Kanada-Türkiye Dostluk Derneği'ne aktardı. 2010 KPSS'de 100 ve üzeri net yapan şüphelilerden Ramazan Ö. 325 bin 609 lirayı Kanada-Türkiye Dostluk Derneği'ne gönderdi. Paraların toplandığı 17 kişiden Fedai Ö, 15 bin 711 lirayı FETÖ/PDY ile bağlantılı ABD'deki Metropolitan Education, Consulting Services'e yolladı. Şüphelilerin para aktardığı Süleyman Ö. 12 bin 247 lirayı, FETÖ/PDY ile bağlantılı ABD'deki Well-Spring Cultural Education'a, Recep U. ise 6 bin 943 lirayı Brooklyn Amity School'a aktardı.



Emniyet İmamı sorgulanıyor


Manisa merkezli 5 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında örgütün “emniyetten sorumlu imamları"nın ve bu kişilerle bağlantılı oldukları polisler de bulunuyor. Bu kişiler, “Terör örgütüne üye olma", “terör örgütüne finans sağlama"kla suçlanıyor. Gözaltına alınanlardan 4'ünün öğretmen, diğerlerinin ise polis olduğu öğrenildi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, operasyonun Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla sürdürüldüğünü belirterek, "Normal süreç başladı, devam ediyor, devam edecek" dedi.


#FETÖ
#Fetullah Gülen
#Mehmet Mezher Gülen
8 yıl önce