Ayasofya’nın statüsü için tarihi gün, yarın. Danıştay, 1934'te Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülen caminin yeniden ibadete açılması için açılan davada kararını yarın açıklıyor. Kararı heyecanla bekleyen vatandaşlar, “Ayasofya’dan ezan duymak ve saf tutup namaz kılmak istiyoruz” dedi.
Yeni Şafak tarihi karar öncesinde Siirt’ten Edirne’ye, Kars’tan Sivas’a kadar 16 şehirde Ayasofya ile ilgili vatandaşın nabzını tuttu. Danıştay’a “Ayasofya’yı aç esaret bitsin” çağrısı yapan vatandaşlar, fethin sembolü olan camide secdeye varmak için sabırsızlanıyor. İşte yurdun dört bir yanından vatandaşların çağrıları:
NAMAZIMI KILACAĞIM
- Muhammet Emin İzmir (Öğrenci- Sivas):Bizleri bu coğrafyadan silmek isteyenlere, bizleri Doğu Akdeniz’de tehdit edenlere Ayasofya’nın açılması güzel bir cevap olacaktır. En büyük hayalim Ayasofya Camimiz’in o huzur veren atmosferinde müezzinlik yapmak.
FATİH’İN BİZE MİRASI
- Alican Yeniçeri (Bilişimci- Ankara):Bugün duracağımız nokta Ayasofya’yı ilk Cuma’ya hazırlayanların duracağı nokta ile aynı olmak zorundadır. İlk Cuma’nın imamının da söylediği gibi ‘Baykuştan pervamız yok biz şahinler sürüsüyüz’!
Bayram yapar o günü kutlarız
Başlangıç olacak
- Hasan Arapoğlu (Emekli - Ordu):Şu an İstanbul bizim elimizde değil gibi benim için. Açıldığı an İstanbul bizim demektir. Burayı ibadete açtığın zaman ‘burası benim’ dersin.
- Yüksel Kurtoğlu (Öğretmen- Ankara):Fatih’in bize emaneti olan Ayasofya’nın aslına dönüştürülerek, ibadete açılmasını arzu ediyorum.
Hak yerini bulsun
- Murat Kekilli (Sanatçı-İstanbul):“İslamiyet’in yerleşkeleriyle alakalı belli başlı semboller vardır. Kabe semboldür, Kudüs’te Mescid-i Aksa semboldür. Dünyada 3’üncü en iyi bilinen sembol de Ayasofya’dır. Zaten cami olan bir yeri cami yapmak için uğraşıyoruz. Zaten camidir aslına uygun hale getirilmelidir. Orası bir semboldür, hediyedir ortak bir hediyedir. İnkar edilemez buna karşı çıkılmasının da bir anlamı yok. Arada sorunlar yaşanmış karar alınmış aslına dönmelidir” dedi.
- Bahri Gebel (Gsm şirket çalışanı - Gaziantep):Ayasofya müze değil bir ibadethanedir. Hak yerini bulmalı Ayasofya Camisi ibadete açılmalıdır. Müslümanların dirilişi olacak
- Zarif Ateş (İşletmeci-İstanbul):Açıldığı takdirde inanıyorum ki Müslümanların üzerinde yeniden dirilişin başlangıcı olacak. Dünya ya Davos’ta atılan tokatsa Ayasofya’nın açılışı yumruk olacaktır.
- Uğur Uluhan (Turizmci- İzmir-):Ayasofya’nın ibadethane statüsüne tekrar kavuşturulması Fatih Sultan Mehmet’in de vasiyetinin yerine getirilmesi noktasında çok önemlidir.
Hasret bitsin
Mehmet Filiz (İş adamı- Balıkesir) : Ayasofya açılmalıdır. Kılıç hakkıdır. Türk İslam devletinin mülküdür. Kendi devletine aittir. Tasarrufu kendine aittir.
Sabır ve dua ile bekliyoruz
Muhammet Ali Vatan (Esnaf-Siirt ): Yıllardır bizim olan bir camide artık ibadet etmek İslam aleminin son derece hakkıdır.
Karar yarın
- Fetih sembolü Ayasofya’nın yeniden camiye çevrilmesi için açılan davanın karar duruşması yarın yapılacak. Danıştay 10. Dairesi’nde görülecek tarihi duruşmada, davacı Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin iddiaları dinlenecek. Daire, söz konusu iddiaları ve dosyayı değerlendirerek bir karara varacak. Dairenin, yasa uyarınca kararı aynı gün ya da 15 gün içerisinde açıklaması gerekiyor. Ayasofya’ya emsal gösterilebilecek en yeni karar ise Danıştay’ın Kariye ile ilgili aldığı karar oldu. Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun 29 Ağustos 1945 tarihli kararıyla müzeye dönüştürülen Kariye’nin yeniden cami yapılmasının önünü açan tarihi bir karara imza atmıştı.