Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu için bulunduğu ABD'deki yoğun diplomasi trafiğinin ardından 4 Ekim Çarşamba günü İran'a gidecek. ABD'den dün yurda dönen Erdoğan iki kritik toplantıya başkanlık etti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu için bulunduğu ABD’nin New York kentindeki yoğun diplomasi trafiğinin ardından kritik bir ziyaret daha yapacak. BM 72. Genel Kurulu vesilesiyle bir çok görüşme, bir çok toplantı yapan Erdoğan, 4 Ekim Çarşamba günü İran'a gidecek.
Milli Güvenlik Kurulu, Irak’ın parçalanması anlamına gelen 25 Eylül referandumuna dün masaya yatırdı. Beştepe Külliyesi’nde gerçekleşen tarihi oturuma ABD dönüşü ayağının tozuyla Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık etti. Toplantıda Irak’ın parçalanması durumunda Türkiye’ye bölgeye müdahale hakkı veren uluslararası ve ikili anlaşmalar ile askeri planlamalar da masaya yatırıldı. 3 saat 10 dakika süren toplantının ardından tarihi bir bildiri yayınlandı. Bildiride Irak’taki referandumun gayrimeşru ve kabul edilemez olduğu vurgulanarak, askeri müdahale sinyali verildi.
Türkiye, İran ve Irak bağımsızlık referandumunun DEAŞ'a karşı mücadeleyi zayıflatabileceği ve bölgede yeni çatışmalar çıkarabileceğini ifade ediyor.
- Ortak bildiri yayınlanmıştı
- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı dolayısıyla New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, üçlü bir görüşmede bir araya gelmişti. Toplantı sonrası ortak bir bildiri yayımlanmıştı. Ortak bildiride, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Pazartesi günü yapılacak referandumun, 'Kürt halkı ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin lehine olmayacağı' belirtilmişti. Bildiride şu ifadeler yer aldı:
- "(Üç bakan) 25 Eylül 2017'de KBY tarafından yapılması planlanan ve Irak'ın DEAŞ karşısında güçlükle elde edilmiş kazanımları büyük risk altına atan referandumdan duydukları kaygıyı dile getirmişler; KBY'de planlanan referandumun anayasaya aykırı olduğu ve bölgede yeni çatışmalara yol açma riski taşıdığı yönünde endişelerini ifade etmişler, referanduma karşı kesin muhalefetlerini kayda geçirmişlerdir. (Üç bakan) KBY liderliğine referandumu düzenlemekten kaçınması çağrısında bulunmaya karar vermişler, referandumun Kürtler ve KBY için faydalı olmayacağını vurgulamışlardır.
- "Bu bağlamda üç bakan, karşı-önlemleri eşgüdüm içinde almayı gözden geçirme konusunda mutabakata varmışlar, Bağdat ve Erbil arasındaki sorunları çözmek için tek yolun Irak Anayasası çerçevesinde yapıcı diyalog olduğunu kabul etmiş, bu tırmanışı önlemek için Türkiye ve İran'ın desteğinin önemini vurgulamış, KBY'yi referandumdan vazgeçmeye ikna etmek için uluslararası çabalara duyulan ihtiyacı belirtmiş ve uluslararası topluluğa konu üzerideki çabalarını sürdürme çağrısını yinelemişlerdir."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, IKBY'ye yaptırımlar uygulanabileceğinin sinyalini vermişti. Türk Silahlı Kuvetleri (TSK) de Irak sınırında tatbikatını sürdürüyor.