AKFA’ya operasyon

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0017/08/2016, Çarşamba
G: 17/08/2016, Çarşamba
Yeni Şafak

'16 Ağustos 2016' tarihi, Fetullahçı Terör Örgütü üyeleri için kabus günlerden biri oldu. İşadamlarından polislere, adliyedeki katiplerden avukatlara yüzlerce zanlıya yurt genelinde dalga dalga operasyon yapıldı. AKFA Holding'in sahipleri alındı, MASAK ilişki tespit edince soruşturma A101 marketlerine sıçradı.

Darbe girişimi sonrası FETÖ'nün mali ayağına yönelik operasyonlar hız kazandı. FETÖ'ye maddi destek sağladığı gerekçesiyle AKFA Holding'e polis ekipleri baskın yaptı. MASAK'ın bağlantı tespit ettiği A101 marketler zinciri de operasyondan nasibini aldı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan 120 zanlıdan 80'i gözaltına alındı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul Emniyeti Mali Şube polisleri birçok adresi aradı. İkametinde bulunamayan bazı şüphelilerin bir süre önce yurtdışına çıktıkları saptandı. Alınan bilgiye göre, AKFA Holding ve A101'e yönelik operasyon, MASAK'ın yaptığı inceleme sonucu hazırlanan raporlara göre başlatıldı. Şirketlerin para trafiğini inceleyen MASAK, A101'in bağlı göründüğü Yeni Mağazacılık A.Ş. ile AKFA Holding arasında ilişki tespit etti. A101'in eski hissedarları arasında, FETÖ'nün finans merkezi Bank Asya da bulunuyordu.





40 MİLYON DOLAR TRANSFER


AKFA Holding'in himmet transferlerini tespit eden MASAK, holding tarafından 2011-2015 yıllarında toplanan 40 milyon dolar 'himmet' parasının Bank Asya üzerinden ABD merkezli FETÖ kurumlarına aktarıldığını saptadı. Buna göre sözkonusu 40 milyon dolar, AKFA Holding çalışanları üzerinden Boğaziçi Atlantik Kültürel Dostluk Derneği, Kanada Türkiye Dostluk Derneği, Colegios De Education, Mediterraneo SL, Metropolitan Education, Brooklyn Amity School, The Respect Institute ve Wisdom School gibi dernek ve kuruluşlara havale edildi. Geçtiğimiz günlerde tamamıyla tasfiye edilen Bank Asya, 2 yıl önce, A101'deki payını satma kararı almış ve A101'in bağlı olduğu Yeni Mağazacılık'taki yüzde 18 hissesini 298 milyon liraya Aydın ailesine devretmişti.





Sahipleri gözaltında


104 milyon liralık kayıtlı sermayeye sahip A101 mağazalar zinciri 6 bin 300 marketten oluşuyor. A101'in Türkiye genelinde 33 bölge müdürlüğü bulunuyor. FETÖ'nün mali ayağına yönelik soruşturma kapsamında A101 mağazalarına da operasyon düzenlendi. MASAK'ın bağlantı tespit ettiği AKFA Holding'de de aramalar yapıldı. İsmi yakalama listesinde bulunan AKFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş ile eşi Yeliz Aktaş, Üsküdar Kandilli'deki villalarında gözaltına alındı. Tekerlekli sandalyeyle görülen Aktaş'ın, 1 ay önce geçirdiği bisiklet kazası nedeniyle kalça kemiğinin kırıldığı öğrenildi. Aktaş ile eşi, sağlık kontrolünün ardından da Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı nezarethanesine götürüldü. A101 marketlerinin yüzde 18'lik hissesini 2 yıl önce Bank Asya'dan devralan işadamı Turgut Aydın da Trabzon-Maçka'da gözaltına alındı.





Keleş ne arıyor?


AKFA Holding'e yönelik FETÖ operasyonları kapsamında yakalanan zanlılardan birinin adresinde 'keleş' diye de bilinen Kaleşnikof marka uzun namlulu tüfek ele geçirildi. Silaha ait bol miktarda mermi de bulunan evin, holding yöneticilerinden gözaltındaki Doç. Dr. Mehmet Fatih P.'ye ait olduğu öğrenildi. Zanlı, keleş silahıyla ilgili de ayrıca sorgulandı.







#Fetullahçı Terör Örgütü
#A101
#AKFA Holding
#Darbe girişimi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.