Başbakan Binali Yıldırım, firari FETÖ’cü Adil Öksüz’ün ABD konsolosluğundan aranmasına ilişkin yapılan açıklamanın tatmin edici olmadığını söyledi. Yıldırım, “Vizesini iptal etmek için aradık” gerekçesine şöyle cevap verdi: “Resmi açıklama bu. Yersen. Her iş bitti de o mu kaldı?”
ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğundan FETÖ imamı Adil Öksüz'ün aranmasına dönük yapılan açıklamaya Başbakan Binali Yıldırım'dan cevap geldi. Yıldırım, şu anda firari olan Öksüz'ün 15 Temmuz darbe girişiminde çok önemli bir rolünün bulunduğunu, kilit bir isim olduğunu hatırlattı. Yapılan “Vize iptali için aradık açıklamasının tatmin edici bulmadıklarını belirten Yıldırım, “Her iş bitti de o mu kaldı" dedi.
Başbakan Yıldırım, NTV-Star televizyonu ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Adil Öksüz'ün, ABD Büyükelçiliği tarafından 21 Temmuz'da aranması konusundaki soruya şöyle cevap verdi: “Tabii bu çok ilginç. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğundan aranmış olması, bunun ifadelere girmiş olması ve ifadelere girmesinden sonra konsolosluğun 'Biz vizesini iptal etmek için aradık. 15 Temmuz'un faillerinden biriydi, onun için biz de duyarlılık gösterdik, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı sorumlu davrandık, hemen vizesini iptal ettik'. Resmi açıklama bu. Yersen. Tabii başka şeyler de var mı yok mu bakmak lazım. İnsan 'Her iş bitti de o mu kaldı?' sorusunu sormaktan da geri duramıyor. Daha tatmin edici bir cevap bekleriz."
“Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanması"na ilişkin soruya Yıldırım, “Bu konuyla ilgili şu anda Halk Bankası gerekli hukuki süreci başlatmış durumda, avukat falan ayarladı. İşin mahiyetini, detaylarını önümüzdeki günlerde anlayacağız. Ülkemizi ziyaret etmekte olan ABD Dışişleri Bakanına da bu konu açılacak ve bunun sebebi sorulacaktır mutlaka. Gerek Dışişleri Bakanımız ile gerek Cumhurbaşkanımızın görüşmesinde bu konular ele alınıp, gündeme getirilecek. İddia odur ki '2011 yıllarında İran'a ambargoyu ihlal eden bir takım transferlerde imzası var, o yüzden gözaltına alındı.' şeklinde ilk bilgiler gelmiş durumda. Hukuki süreci yakından takip edeceğiz." yanıtını verdi.
Başbakan Yıldırım, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının Kerkük'te resmi yerlere dikilmesi kararlaştırıldı. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusuna karşılık da şu değerlendirmeleri yaptı:
“Konunun iki tarafı var, bir Irak bağlamında ele almak lazım, Irak'ın toprak bütünlüğü içerisinde yer alan bir şehir. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine dahil değil. Dolayısıyla bu yapılan bir emrivakidir. Yani Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bir emrivakiyle, 'Burası benim bölgeme dahildir.' dedi. Buna Bağdat merkezi yönetiminin, bölgede yaşayan Türkmenlerin, Arapların rızası yok. Dolayısıyla bu Irak anayasasına göre fiili bir durumdur ve Irak anayasasına aykırı bir durumdur. Bizim açımızdan da bu doğru bir iş değildir, gerekli tepkiyi diplomatik yollardan Dışişleri Bakanlığımız yapmıştır. Biz de uyarılarımızı yaptık, bu işin yanlışlığını ortaya koyduk."
Fırat Kalkanı Harekatı'na da değinen Başbakan Yıldırım operasyonun bittiğini belirterek şunları kaydetti: “El-Bab'ta her şey kontrol altında. Bundan sonra gerek DEAŞ'a yönelik gerek başka bir şekilde bizim güvenliğimizi tehdit edecek bir şey olursa, herhangi bir icraat yaparsak bu yeni bir harekattır. Yani Fırat Kalkanı Harekatı bitmiştir, bundan sonra ihtiyaç olması halinde artık yapılabilecek bir hareket artık başka bir isimle anılacak"
Başbakan Binali Yıldırım, yüzde 10 olan seçim barajının düşmesi gerektiğine işaret ederek, “Oran ne olur, onu oturup konuşmak lazım, diğer partilerle de konuşmak lazım. Düşmesi gerektiğini ifade ediyorum ama oranın ne olması gerektiğini diğer partilerle konuşarak bunu halledeceğiz. Ne zaman? Halk oylamasından sonra" dedi. “Siyasi partiler kanununda da değişiklik olabilir mi" sorusuna Yıldırım, “Gayet tabii. Bunu da müşterek yapacağız, tek başımıza yapacak halimiz yok. Bütün partilerle. Tercih edilen, herkesle anlaşarak yapalım." yanıtını verdi.