|

Öksüz bombası

15 Temmuz darbe girişiminden 6 gün sonra ABD İstanbul Başkonsolosluğu adına kayıtlı bir numaradan FETÖ’nün “hava kuvvetleri imamı” Adil Öksüz’ün arandığı ortaya çıktı. Öksüz’ün serbest kaldığının medyaya yansıdığı 21 Temmuz’daki aramaya Öksüz'ün cevap verdiği belirlendi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:20 - 30/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
ABD'liler 6 gün sonra aramış
ABD'liler 6 gün sonra aramış

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin merkez üssü Akıncılar Hava Üssü'ne ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ'nün üst düzey komutanları rehin tuttukları ve karargah olarak kullandıkları Akıncılar Üssü'nde yaşananları konu alan iddianameyi hazırladı. Askeri ve sivil olmak üzere iki ayak üzerine kurulan iddianamede, 581 şüpheli yer aldı.



BÜYÜK PATRON 1 NUMARA


Askeri ayağın 1 numarasının tutuklu cuntacı general Akın Öztürk olduğu belirtildi. Cuntacıların sözde “Yurtta Sulh Konseyi"ni oluşturan 38 kişilik listede de birinci sırada olan Akın Öztürk'ün örgüt içinde “Büyük Patron" olarak nitelendirildiği iddianamede yer aldı.



SİVİL AYAKTA İLK SIRADA


Savcılığın bugün mahkemeye göndermesi planlanan iddianamenin “sivil ayağındaki" 1 numaranın ise FETÖ'nün firari Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz olduğu ifade edildi. Öksüz'ün altında ise diğer imamlar Kemal Batmaz, Harun Biniş, Hakan Çiçek ile Nurettin Oruç gibi sivil imamların bulunduğu belirtildi. Öksüz'ün Aralık 2015'ten itibaren başlayarak, darbe amacıyla yaptığı toplantılar ile ABD ziyaretlerine ilişkin ayrıntılar da iddianamede yer aldı.





TELEFONU AÇMIŞ


İddianamede, darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından 16 Temmuz sabahı Akıncı Üssü'nde yakalanan Adil Öksüz'ün HTS kayıtlarına yer verildi. İddianamede, Sincan Adliyesi'nde skandal biçimde serbest bırakılan Öksüz'ün serbest kaldıktan sonra da telefon irtibatının olduğu vurgulandı. 18 Temmuz'da serbest bırakılan Öksüz'ün telefonunun 21 Temmuz günü ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğuna ait bir telefon numarasından arandığı belirlendi. Öksüz'ün saat 10.22'de arandığı bilgisi de iddianameye konuldu. Öksüz'ün telefonu açtığı ve konsoloslukla bir süre görüştüğü de belirlendi.



HABERLE AYNI GÜN


Öksüz'ün, Akıncı'da yakalandığı bilgisi ilk olarak 20 Temmuz'da medyaya yansıdı. ABD Başkonsolosluğu'nun aradığı gün ise, Öksüz'ün serbest bırakıldığı haberleri gazetelerde yer aldı.



Komik gerekçe


Aramanın kamuoyuna yansımasının ardından ABD Konsolosluğu'ndan bir açıklama yapıldı. Komik bir gerekçe sunulan açıklamada, “Vize iptali bilgisini vermek için aradık" denildi. Açıkamada, “O gün (21 Temmuz) Emniyet Genel Müdürlüğü, ABD'nin Türkiye Temsilciliğini arayarak, Adil Öksüz'ün Türkiye'den kaçmasını engelleme konusunda yardım talebinde bulunmuştur. Bunun arkasından Öksüz'ün vizesini iptal ettik ve ABD yasaları gereğince Öksüz'ü arayarak kendisini bu iptal konusunda bilgilendirmeye çalıştık" ifadeleri kullanıldı. Ancak açıklamada, Öksüz'le yapılan konuşmanın detaylarına ve süresine dair bir bilgi verilmedi. Konsolosluğun, firari bir suçluyu araması dikkat çekti.











#15 Temmuz
#ABD
#Adil Öksüz
#FETÖ
7 yıl önce