6 saatlik YAŞ zirvesi

Yeni Şafak
04:002/08/2017, Çarşamba
G: 2/08/2017, Çarşamba
Yeni Şafak
6 saatlik yaş zirvesi
6 saatlik yaş zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım kritik YAŞ toplantısı öncesinde İstanbuİ'da bir araya geldi. 6 saat süren toplantıya Milli Savunma Bakanı Canikli ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da katıldı.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında bugün Çankaya Köşkü’nde toplanacak. Atama ve terfilerin ele alınaceağı toplantı öncesi sürpriz bir zirve gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Tarabya’daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde biraraya geldi. 6 saat süren görüşmeye Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı. Görüşmede YAŞ’a ilişkin konular ele alındığı öğrenildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki terfi ve atama dosyalarının karara bağlanacağı şurada görev süresi sona eren kuvvet komutanlarının durumu da netleşecek. Yıldırım başkanlığındaki toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve kuvvet komutanları katılacak.

30 AĞUSTOS’TA YÜRÜRLÜKTE

Toplantıda alınacak kararlar bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı’nın onayını müteakip orgeneral atamaları ve komuta kademesindeki görev değişikliklerine dair kararların Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanması bekleniyor. Resmi Gazete’de yayınlanacak olan kararlar, 30 Ağustos itibariyle yürürlüğe girecek.

LİYAKATA OY VERECEKLER

TSK’da general ve amiraller ile albayların terfi, emeklilik ve atamalarının belirleneceği şurada “Kor”, “Tüm” ve “Tuğ” rütbesinde 53 general ve amiral terfi bekliyor. Bu yıl YAŞ Kanunu’na göre, rütbesinde 3 yılını tamamlayanlar da terfi listesine giriyor. Bununla beraber, terfi listesinde olmasa da OHAL Kanunu kapsamında rütbesinde 1 yılını doldurmuş olanların terfisi önünde bir engel yok. Bu yılki terfilerde FETÖ ile etkin mücadele yürüten liyakatli komutanların öne çıkması bekleniyor. TSK’da ihraç ve emekliliklerle bozulan general kadrolarındaki dengelerin de “rütbede 1 yıl” düzenlemesiyle yeniden sağlanması bekleniyor. Şura toplantısında gözler ise, komuta kademesinde değişiklik olup olmayacağına çevrilmiş durumda. Genelkurmay Başkanı Akar’ın 2 yıl daha görev süresi bulunuyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ın görev süreleri ise 30 Ağustos’ta doluyor. Yaşları itibariyle kuvvet komutanlarının görev sürelerinin uzatılması önünde bir engel de bulunmuyor.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Binali Yıldırım
#YAŞ