3 bin 320 kişilik kararname

Yeni Şafak
Osman Özgan
04:0027/07/2018, Cuma
G: 27/07/2018, Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

HSK, 3 bin 19’u adli, 301’i idari olmak üzere 3 bin 320 hakim ve savcının yerinin değiştirildiği yaz kararnamesini açıkladı. 113 il ve ilçe başsavcısının değiştirildiği kararnameyle FETÖ soruşturmalarının yürütüldüğü merkezlerden birisi olan İzmir Başsavcılığı’na Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Aydıner atandı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), merakla beklenen yaz kararnamesi çalışmalarını tamamlandı. Kararnameyle 3 bin 19’u adli, 301’i idari olmak üzere toplam 3 bin 320 hakim ve savcının görev yeri değişti. Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilen isimlerin yerlerine de atamaların yapıldığı kararnameyle 113 il, ilçe ve bölge adliye mahkemesine yeni başsavcı atandı.


MÜSTEŞAR YARDIMCISI İZMİR’E BAŞSAVCI

Buna göre, kararnamenin en dikkat çeken atamalardan birisi kritik FETÖ soruşturma ve davalarının bulunduğu İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapıldı. Yargıtay üyeliğine seçilen Mustafa Doğru’dan boşalan koltuğa son olarak Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan Ömer Faruk Aydıner getirildi. Yine Yargıtay üyeliği nedeniyle boşalan Şanlıurfa Başsavcılığı’na Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak getirildi. Öztoprak, Polatlı Başsavcısı iken FETÖ’cü darbe girişiminin en hareketli noktalarından birisi olan Polatlı ayağına yönelik soruşturmaları yapmıştı.


SALİHOĞLU’NUN YERİNE ATANDI

Yine FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik kritik soruşturma ve davaların bulunduğu Konya Başsavcılığı’nda da değişiklik yapıldı. Buna göre, mevcut Başsavcı Bestami Tezcan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı olurken, yerine Antalya Başsavcısı Ramazan Solmaz getirildi. Antalya Başsavcılığı’na da Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal atandı. Önceki gün sürpriz bir kararla emekliliğini isteyen FETÖ ile mücadelenin simge isimlerinden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun yerine İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Metin Saruhan atandı. Ankara Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosundan sorumlu Başsavcı Vekili Ahmet Akça, Ankara Batı Adliyesi Başsavcısı oldu. Yine Trabzon, Erzincan, Bartın, Şırnak, Bilecik, Çorum, Ordu, Karabük, Kütahya, Gaziantep, Hatay, Yozgat gibi illerin de başsavcıları değişti.


DÜZ SAVCI OLDULAR

Kararnamede bazı il ve ilçe başsavcılıklarının düz savcı olarak atandıkları görüldü. Buna göre, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan Yargıtay Savcılığı’na görevlendirilirken, yerine Çorum Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül getirildi. Yine Karaman Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, Aksaray Başsavcısı Ramazan Akın, Kırşehir Başsavcısı Hasan Bilgin ve Bartın Başsavcısı Adnan Tosun Yargıtay Savcılığı’na atandı. Ayrıca FETÖ’nün TİB’deki hukuka aykırı dinlemelerine yönelik soruşturma ile FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Emniyet Özel Harekat Daire Başkanlığı’ndaki eylemlerine ilişkin soruşturmaları yapan Gölbaşı Başsavcı Ali Çalık da Yargıtay Savcısı oldu.


50 vekil atandı

Kararnamede, toplam 50 başsavcı vekilinin ataması gerçekleştirildi. Bunlardan 39’u ise savcılıktan başsavcı vekilliğine terfi edenlerden oluşuyor. Geçtiğimiz hafta 2 başsavcı vekilinin Yargıtay üyesi seçilmesi ve söz konusu kararname ile 2 vekilin de görev yeri değişmesinin ardından 4 başsavcı vekilliği koltuğu boşalan Ankara Adliyesi’ne 5 yeni isim görevlendirildi. ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümlerine ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Hamza Yokuş, Norveç’te geçtiğimiz yıl yapılan NATO tatbikatında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılan sahte Twitter hesabıyla düşman ile işbirliği içerisinde gösterilmesi skandalına ilişkin soruşturmayı yapan savcı Gürhan Özok, Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimi Gökhan Karaköse, Ankara Batı Başsavcı Vekili Vural Balcı ve savcı Mustafa Başer Ankara Adliyesi’nin yeni Başsavcı Vekilleri oldu. Yine önemli FETÖ soruşturmalarının yürütüldüğü İstanbul Adliyesi’nde görevli savcılar Selahattin Kanbur ve İsmail Ünsal İstanbul Başsavcı Vekili olarak atandı.


Yargıtay’a takviye

Kararnameyle Yargıtay’a 173 tetkik hakim takviyesi yapıldı. Ancak yine burada görevli 37 hakim de ilk derece mahkemelerinde görevlendirildi. Yeni atamalarla Yargıtay’daki tetkik hakimlerin sayısı binin üzerine çıkmış oldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na da düz savcı yapılan başsavcılarla birlikte toplam 18 kişi görevlendirilmiş oldu. Ayrıca yine Adalet Bakanlığı’nda görevli 11 tetkik hakim ve daire başkanı da çeşitli adliyelerde görevlendirildi. Bu arada, çeşitli adliyelerdeki 79 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı için de atamalar yapıldı. Bunlardan 2’si Ankara, 2’si İstanbul, biri İzmir’e görevlendirildi. Mahkeme Başkanlarının hangi mahkemelerde görev yapacağı HSK’nın hazırlayacağı yetki kararnamesiyle belirlenecek.

  • Yasin Börü davasında kürsüdeydi
  • Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanan Abdurrahman Yalçın, Başbakanlığı döneminde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofislerine “böcek” olarak anılan dinleme cihazlarının konulması, Erdoğan’ın da arasında bulunduğu devlet büyüklerinin kriptolu telefonlarının dinlenmesi ve Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesine ilişkin davalarda kürsüye çıkmıştı. Yalçın, KPSS sorularının FETÖ mensuplarınca sızdırılmasına ilişkin davalar ve eski korgeneral Metin İyidil’in de aralarında bulunduğu EDOK komutanlarının yargılandığı FETÖ davalarının duruşma savcısıydı. Ankara Cumhuriyet Savcısı iken Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanan Namık Kemal Saltık ise darbe girişiminin ardından FETÖ mensubu eski emniyetçilerin soruşturmalarını yürütmüştü.

İstinaflara yeni üye

Kararname ile istinaf olarak da bilinen Bölge Adliye Mahkemelerine (BAM) de görevlendirmeler yapıldı. BAM’lara 405 hakim-savcı ataması yapılırken, bunlardan 309’unun ilk ataması olduğu belirtildi. Bunların arasında yeni açılacak Sakarya ve Konya’daki BAM’lara atanan 151 hakim ve savcı da bulunuyor. Darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaşananlara ilişkin davayı karara bağlayan İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Taner Akıncı da istinaflara atanan isimlerden oldu.

#HSK
#Hakim Savcı
#Atama

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.