|

26 haine müebbet

Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirme davasında karar açıklandı. Mahkeme FETÖ’cü hainlere ceza yağdırdı. Darbeyi koordine eden Ümit Bak ve Mehmet Ali Çelik'in de aralarında bulunduğu 23 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 3 sanık müebbet hapse çarptırıldı

Osman Özgan
04:00 - 9/04/2019 Salı
Güncelleme: 02:47 - 9/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında kahraman astsubay Ömer Halisdemir'in şehit düştüğü Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmeye yönelik faaliyetlere ilişkin 68 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. ÖKK'daki darbe faaliyetlerini koordine eden Ümit Bak ve Mehmet Ali Çelik'in de aralarında bulunduğu 23 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 3 sanık müebbet hapse çarptırıldı. 18 sanığa ise 5 yıl ile 7 yıl 6 ay arasında değişen sürelerde hapis cezaları verildi.

TERZİ'YE TESLİM EDECEKLERDİ

15 Temmuz gecesi, ÖKK'daki cuntacılar, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın komutasını Şırnak Silopi'den Ankara'ya gelen darbeci general Semih Terzi'ye teslimini sağlamakla görevlendirildi. Ancak helikopterle ÖKK'ya inen Terzi, karargah binasına giremeden kahraman astsubay Halisdemir tarafından vurularak öldürüldü. Bu sırada karargah komutanlığı üstlenen Ümit Bak ile Mehmet Ali Çelik, ÖKK'nın kontrolünü ellerinde tutmak için dışarıdan gelen darbe karşıtı askerler ve sivillerle çatışmaya girdi. Terzi'yle gelen ekibin yanı sıra Bak'ın komutanlığındaki cuntacılar daha sonra teslim alındı.

HALİSDEMİR'İN EŞİ KARAR DURUŞMASINDA

Darbe girişiminin ardından Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin Terzi ile birlikte Ankara'ya gelen 18 kişilik özel kuvvetler timine dava açılmış ve bu sanıklar ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmıştı. ÖKK'nın ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin de 68 sanığın yargılandığı davada dün karar çıktı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen karar duruşmasına tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra şehit astsubay Ömer Halisdemir'in eşi ile ÖKK'da yaralanan gazi astsubay İsmail Oğuz da katıldı.

23 CUNTACIYA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından Mahkeme Başkanı Bayram Kantık heyetin oy birliğiyle aldığı hükmü açıkladı. Buna göre, darbe girişiminde aktif rol alan sanık eski albay Ümit Bak ile eski yarbay Mehmet Ali Çelik'in de aralarında bulunduğu sanıklar Ahmet Müfit Küçük, Ali Kapucu, Bilal Tosun, Engin Kaya, Fahri Ersoy, Fatih Uysal, Gökhan Mercan, Mehmet Raydemir, Mustafa Koyuncu, Osman Çolak, Özgür Çiloğlu, Ramazan Kılıç, Rasim Eşref Çıtak, Serkan Ak, Serkan Coşkun, Sezgin Güney, Turgay Usanmaz, Uğur Demirtaş, Ümit Burtaçoğlu, Veysel Ezgin ve Yakup Akkuş "Anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse, sanıklar Murat Aydın, Muzaffer Han ve Şenol Soylu müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

  • Gazi astsubay için 15’er yıl
  • Ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklardan Ahmet Müfit Küçük, Fahri Ersoy, Serkan Coşkun, Sezgin Güney ve Veysel Ezgin’e gazi astsubay İsmail Oğuz’u “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan ise 15 yıl hapis cezası verildi. Heyet, sanıklardan 18’ini ise 5 yıl ile 7 yıl 6 ay arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırırken, 13 sanığa beraat 7’sine de herhangi bir suçtan ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.
#FETÖ
#Özel Kuvvetler Komutanlığı
#Ümit Bak
#Mehmet Ali Çelik
5 yıl önce