HİSAR, Türkiye'nin kendi geliştirdiği bir karadan havaya füze savunma sistemi ailesidir. Sistem, alçak irtifa, orta irtifa ve uzun menzilli olmak üzere üç farklı tipten oluşmaktadır. Peki Türkiyede hangi hava savunma sistemi var? HİSAR menzili ne kadar, teknik özellikleri neler?
Milli Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR O+ ilk Radyo Frekansı (RF) Arayıcı Başlıklı Test Füzesi atışında hedef imha edilerek hava savunma sistemlerine yeni bir kabiliyet kazandırıldı. Peki HİSAR hava savunma sistemi nedir? HİSAR hava savunma sistemi teknik özellikleri neler? İşte Hisar-A ve HİSAR O+ özellikleri, menziline ilişkin tüm detaylar.
HİSAR hava savunma sistemi nedir?
HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U (Daha sonradan adı "Siper" olarak değiştirilmiştir.) yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.
HİSAR hava savunma sistemini kime ait, kim geliştirdi, üretiyor?
18 Nisan 2007'de, Savunma Sanayii Başkanlığı, Türkiye'nin Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (T-LALADMIS) ihtiyacına yönelik başlatılan programda yerli ve yabancı savunma sanayii şirketlerine teklif çağrısında bulunur.
Çağrıya, toplamda 18 şirket yanıt verir. 28 Eylül 2008'de de, 18 adet sistemin, 27 ek sistem alma seçeneği ile, doğrudan temini için SSM ikinci bir teklif çağrısı gerçekleştirir. Tekliflerin değerlendirilmesi sonucu, 20 Haziran 2011'de ana yüklenici Aselsan ve ana-alt yüklenici Roketsan olmak üzere proje ihalesi neticelendirilir. Savaş başlığı ve batarya geliştirilmesi için TÜBİTAK-SAGE ve veri bağlantıları çalışması için Meteksan Savunma alt yükleniciler olarak belirlenir.
Hisar-A (+) nedir, özellikleri neler, menzili ne kadar?
Hisar-A (Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi), FNSS ACV-30 aracı şasisine montelenmiş dört dikey Hisar-A lançerinden ve füzelerinden oluşur. Araçlı Hisar-A sistemine, bağımsız bir sistem olabilmesi için, bir hava gözetleme radarı ve bir elektro-optik/kızılötesi (EO/IR) sistemi montelenmiştir.
Asgari menzil: 2 km
Azami menzil: 15+ km
Asgari irtifa: 30 metre
Azami irtifa: 8+ km
HİSAR O+ hava savunma füze sistemi nedir, menzili ne kadar, teknik özellikleri neler?
HİSAR-O (Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi), Mercedes-Benz Zetros şasisine monte edilmiş dikey bir lançerden oluşur.
Hava savunma sistemi, SSB projesi olarak Aselsan-Roketsan iş birliğinde yerli ve milli olarak geliştirildi.
Harp başlığı ise TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirildi. 360 derece etkinliğe sahip sistem, en az 9 hedefe aynı anda angajman ve ateşleme yapabiliyor. HİSAR O+ sisteminin önleme menzili 25 kilometreyi buluyor.
Her türlü hava koşulunda çalışma yeteneğine sahip HİSAR, savaş uçakları, helikopter, havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve silahlı/silahsız insansız hava araçlarına (İHA/SİHA) karşı etkili oluyor. Mevcut ihtiyaç ve tehditlere uygun olarak tasarlanan HİSAR, ülke hava savunmasında ciddi bir güç çarpanı olacak.
HİSAR O+ sistemi dağıtık, esnek mimari yeteneğiyle nokta ve bölge hava savunma görevleri icra edecek. HİSAR O+ sisteminin batarya ve tabur yapılarında teşkilatlanma alt yapısı bulunuyor. Sistem, Atış Kontrol Merkezi, Füze Fırlatma Sistemi, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı, Elektro Optik Sistem, Kızıl Ötesi Arayıcı Başlıklı Füze ve RF Arayıcı Başlıklı Füze unsurlarından oluşuyor.
HİSAR hava savunma füze sistemlerinde ilk olarak HİSAR A+ teslim edilmişti. Test atışları süren uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER'in ise 2023'te kullanıma hazır hale gelmesi hedefleniyor.
Asgari menzil: 3 km
Azami menzil: 25+ km (RF Güdümlü versiyon: 35+ km)
Asgari irtifa: 50 metre
Azami irtifa: 15 km
Mach hızı: Mach 2
Hisar-U (SİPER) nedir, menzili ne kadar, teknik özellikleri neler?
HİSAR-U (Uzun İrtifa Hava Savunma Sistemi), ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SaGe tarafından başlatılan, geliştirme çalışmaları devam eden yüksek irtifa ve uzun menzilli bir hava savunma sistemidir.
Gemi ve kara konuşlu olarak kullanılması planlanan füzenin 100 km’den fazla menzile, çift darbeli motora, Aktif Radar Arayıcı (RF) başlığa, Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık (IIR) ile Terminal Güdüm yeteneğine sahip olması bekleniyor. Sistem özellikle Türk Deniz Kuvvetlerinin en büyük muharip gemi projesi olan TF-2000 sınıfı hava savunma muhribinde de kullanılacak.
30 Aralık 2022 tarihinde Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir tarafından açıklanan habere göre Siper Hava Savunma Sistemi 100+ km'deki hedefi başarı ile imha etmiştir. Bu da sistemin envantere girmeden önceki son testlerdendir.
Asgari menzil: 30 km
Azami menzil:150+ km (Blok 2 için öngörülen maksimum menzil, Blok 3 ve sonrasında hem daha uzun menzil hem de balistik füze önlemesi için çalışılacaktır)
Asgari irtifa: 100 metre
Azami irtifa: 20 km
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.