"Su içmek kanser yapar, su içmek şeker yapar, romatizma yapar, alzheimer yapar.” sözleriyle yaptığı paylaşımla sosyal medyaya damga vuran ve herkesi şaşırtan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Kubilay içme sularındaki tehlikenin nedenini tek tek açıkladı. Sosyal medyada çokça konuşulan bu sözler gündem oldu. Peki su içmenin zarar var mı? Su içmenin zararları neler? Plastik şişeler neden tehlikeli? İşte tüm detaylar...
İç Hastalıkları Uzmanı Gürkan Kubilay yayınladığı bir video ile dikkat çeken bir açıklama yaptı. Su içmenin kanser yaptığını iddia eden uzman doktor, "Su içmek kanser yapar, şeker yapar, romatizma yapar, alzheimer yapar." dedi. Sosyal medya yıkıldı.
Plastik şişelerin içinde bulunan suların içinde yüz bin plastik parçası olduğunu iddia eden doktor, Kolombiya Üniversitesi'nin araştırmasını referans gösterdi.
İşte İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Kubilay'ın o sözleri;
Su içmek kanser yapar, yetmedi su içmek şeker hastası da yapar, o da yetmedi su içmek troidlerinizi bozar. O da yetmedi siz su içerek gelecekte alzaimer da olabilirsiniz. Su içmek romatizmal hastalıklara da yol açabilir. 'Hocam ne diyorsunuz?' dediniz değil mi? Söyleyeyim; Sizin plastik şişelerin içinde içtiğiniz o suların içerisinde 1 litresinde 100 bin plastik parçası oluyor. Artık son gelişen teknolojiyle o 1 litre suyun içinde ne kadar küçük parçalar olduğunu saptamak mümkün. Kolombiya Üniversitesi bundan bir hafta önce bir yayın yayınladı ve gerçekten plastik parçaların çok büyük sıkıntı olduğunu söyledi. Bu plastik parçalar enflamasyona yol açtığı için de sonunda başta söylediğimiz hastalıklara yol açıyor. Onun için su içerken olabildiğince doğal kaynaklar ve şişe kullanmaya dikkat edin.
Su içmek zararlı mı?
Fazla su içmek böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Tüm bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Bakteri üretiyor!
Araştırmalar; plastik su şişelerinin içerisindeki bakteri kolonilerinin, şişe açıldıktan sonra ciddi oranda arttığını göstermektedir. Bu bakterilerin artış oranı ise soğuk alanlara kıyasla, oda sıcaklığında daha da yükselir.
Plastik şişelerde bulunan bir diğer tehlike ise plastiğin kendisi! Çünkü yapılan araştırmalar, bazı şişeler içerisinde mikroplastik partiküllerin tespit edildiğini ortaya koymaktadır.
Bu mikroplastik partiküllerin ise suların paketlenme işlemi sırasında suya karıştığı düşünülmektedir. Yani aslında, bir ihtimal de olsa plastik ambalajlı su içmek ne yazık ki plastik tükettiğiniz anlamına gelebilir.