Cadde ve sokaklarda karşılaştığımız arabaların isimlerinin ve logolarının arkasında yatan ilginç hikayeler merak konusu oldu. Otomobil markalarının isimleri ve logoları genellikle köklü bir tarihe sahip, düşündürücü hikayeler içeriyor. Birçoğu tarih boyunca değişim gösteren otomobil markalarından biri olan bu markaların isimleri, genellikle kuruluş hikayelerinden veya kurucularının isimlerinden türetilmiştir. İşte markaların ilginç anlamları...
Marka: Audi
"Audi"nin anlamı Latince "dinlemek, işitmek" demekmiş.
Marka: Honda
Japoncada hon kelimesi "orijinal" demekmiş da ise pirinç tarlası. İkisi birleşmiş ve "orijinal pirinç" tarlası anlamındaki "Honda" kelimesi oluşmuş. İnsanlar bunu soylarının adı olarak kullanmışlar. Firmanın kurucusu Soichiro beyefendi de Honda olan soyadını firma adı yapmış.
Marka: Porsche
İnternette yazılanlara bakılırsa Alman markası Porsche’nin ismi firmanın kurucusunun soyadından kaynaklanıyor. Almancaya Slav dillerindeki "Boris" isminden geçmiş. Lakin Slavlar da bunu muhtemelen Kıpçak Türkçesindeki "börü" (kurt) kelimesinden almışlar. Bazılarıysa Porsche ismini Hint-Avrupa kökenli "pars/bars" kelimesine dayandırmakta. Madem kökende bir netlik yok biz Türkçe "börü" kelimesinde karar kılalım. "Porsche" markası bizim değil ise de ismi bizden olsun, nasıl fikir?
Marka: Hyundai
Bir Kore firmasının ismi olan "Hyundai" kelimesine gelince o da Korecede "modernite, modernlik" vs. demekmiş.
Marka: Nissan
Japon otomobil firması "Nissan"ın ismi "Nihon" (Japon) ve "Sangyo" (endüstriler) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiş. Nissan firmasının adıyla bizim nisan ayının bir bağlantısı yok. Ay ismi olan "nisan" ismi Akadca olup "taze ürün, turfanda mahsul" anlamlarında.
Marka: BMW
BMW markasının ismi "Bayerische Motoren Werke "kelimelerinin kısaltmasıdır. Kelime kelime çevirisini yapacak olursak "Bavyera Motor İşleri" anlamı taşıyor. Buna "Bavyera Motor Sanayii" demek de mümkün.
Marka: Mercedes
Dünyanın Alman menşeli en meşhur otomobil firması "Mercedes"in ismi Fransızca'da "teşekkür etmek" olarak bildiğimiz "mersi" (
Marka: Volvo
Volvo İskandinav markası. "Volvo" daha çok ağır iş makineleri üreten İsveç kökenli bir firma. Latince "volvere" (yuvarlanma) kelimesinin çekimli hali olan "Volvo" anlam itibariyle "dönüyorum, yuvarlanıyorum" vs. demek. Yuvarlanma anlamındaki bir kelimenin firma adı olarak kullanılması işleme,"çalışma, durmama" gibi çağrışımlarla yapılmış olması gerekir.
Marka: Volkswagen
"Volkswagen" kelime olarak "__halkın arabası" anlamına geliyor. Volk "halk, avam, sıradan, ahali", wagen "araba, taşıyıcı". Trende lokomotifin arkasına dizilen bölüm olarak bildiğimiz "vagon" da "wagen" ile aynı köktendir. Arabaların "halk için" olmasından dolayı Honda firmasının ürettiği "Civic" de "halk" demektir. "Sivil" kelimesiyle aynı kökten geliyor. Kelimeye geri dönersek "volk" kelimesi "folklor" (halkbilim) kelimesindeki folk ile aynıdır.
Marka: Toyota
Kesin olmamakla birlikte "Toyota" kelimesinin "toyo" kısmı "bereketli, bol" anlamına geliyormuş, "ta" kısmı ise "pirinç" demekmiş. Bu etimoloji doğruysa "Toyota" firmasının kelime anlamı "bereketli pirinç" oluyor. Pirinç ne kadar bereketliymiş ki Honda ve Toyota gibi iki dünya markası çıkarmış!
Marka: Mitsubishi
"Mitsubishi" kelimesi Japonca "mitsu" (üç) ve "bishi", "su kestanesi" veya "boğa dikeni" kelimelerinden geliyor. Bu bitkinin üç meyvesi şeklen eşkenar dörtgen oluşturduğundan şekle binaen "Mitsubishi" kelimesi zamanla üç "elmas" anlamına gelmiş. Firmanın amblemine bakılınca bu üçlü yapı görülüyor.
Marka : Suzuki ve Isuzu
"Suzuki" ve "Isuzu" Japonca. İkisinin de "suzu" tarafı "çan, zil" demek. "Suzuki"nin anlamı çan ağacı. "Isuzu" ise "elli çan, elli zil" demekmiş. Bu kelimeler firma kurucularının soyadı olunca firmanın da ismi olmuşlar.