Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı şiddetle devam ederken, ülkede yaşayan Müslümanlar zorlu bir Ramazan geçiriyor. Ukrayna Müslüman Kadınlar Birliği başkanı Niyara Mamutova "Birçok insan için iftar hazırlama, teravih namazı için bir araya gelme ve bir arada olma atmosferini özlüyorum." diyerek duygularını ifade etti. 15 yıllık memleketi Irpin'den ayrılan Olha Fryndak ise ailesi ile oruç açmayı özlediğini söyledi.
"İFTAR HAZIRLAMA VE BİR ARADA OLMA ATMOSFERİNİ ÖZLÜYORUM"
Mamutova, “Birçok insan için iftar hazırlama, teravih namazı için bir araya gelme ve bir arada olma atmosferini özlüyorum. Bütün bu resimler aklımda kalıyor ve mutlu olduğumuz o zamanı hatırlıyorum." diyerek sözlerine devam ediyor.
İşgalden önce Mamutova, Ukrayna'ya yayılmış bir Müslüman kadın ağına dahil oldu. Ramazan, onun için hayırseverlik ve sosyal etkinlikleri bir araya getiren özel bir zaman olacaktı. Bu yıl Ramazan'ın getireceği “kardeşlik atmosferini” özlediğini söylüyor.
Olha Fryndak, işgalin ilk gününde 15 yıllık memleketi Irpin'den ayrıldı.Fryandak,"Ukrayna'da her hafta büyük ailemizle evlerimizde iftar yapmak, birlikte teravih namazı kılmak ve diğer Müslümanlarla namaz kılmak ve iftar yapmak amacıyla Kiev camisini ziyaret etmek için bir araya geliyoruz. Bu yıl caminin Ukrayna'daki savaş nedeniyle kapanması ve birçok Müslümanın yerinden edilmesi çok üzücü" dedi.
"RAMAZANI EVDE GEÇİRMEYİ ÖZLEDİM"
Ramazan'ı evde geçirmeyi özlediğini, şimdi Almanya'nın bilmediği bir kasabasında olduğunu söyleyen Fryndak "Aile ile oruç açmanın ya da akşamı geçirmek için yerel camiye gitmenin ev rahatlığı yoktur. Çocukları eskisi gibi Kuran yarışmaları gibi etkinliklere katılamıyor." diyerek sözlerine devam ediyor.
Harkovlu 23 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi Olha Bawazir de Almanya'ya sığındı. Ana şehri, işgal Şubat ayında başladığında Rus kuvvetleriyle karşılaşan ilk şehirlerden biriydi. "Ramazan bu yıl farklı olacak çünkü her zamanki mutluluk ve neşe hissi orada değil. Ülkem yüzünden kalbim ağrıyor" dedi.