
Dünya salgında ekonomilerini canlandırmak için faizden uzak dururken, Türkiye’de Merkez Bankası’nın faizi %19’a taşıması üreticiden yatırımcıya, esnafa ve çalışanlara büyük yük getirdi. Yeni Şafak’ın faizi yüzde 19’a çıkaran MB’ye eleştirilerini dün farklı yöne çekmeye çalışan oldu. Ancak Yeni Şafak üretici, ihracatçı, esnaf ve tüketicinin hayatını zorlaştıran yüksek faizi, MB başkalarından bağımsız olarak sürekli gündemde tuttu. Bugün 100 bin lira kredi çeken bir KOBİ’nin 36 ay sonunda geriye ödeyeceği para 157 bin lirayı bulacak. İşini büyütmek, ev, otomobil almak isteyen faiz duvarıyla karşılaşacak. Kredi çekenler faize çalışacak. Parası olan da üretim yerine faiz gelirini tercih edecek.
İŞLETMELER KREDİYE YANAŞAMAZ OLDU
- Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgilere göre, bankalar Merkez Bankası’nın son hamlesinin ardından tabela faizlerini güncellemek için kolları sıvadı. Kamu bankaları başta olmak üzere önümüzdeki hafta başından itibaren yeni oranların kredi maliyetlerine yansıması bekleniyor. Bu tablo işçiden çiftçiye, üreticiden tüketiciye hemen hemen tüm kesimlerin finansmana erişimini zorlaştıracak.
BANKALARDA FAİZ HAZIRLIĞI
- Kamu ve özel bankaların 2 puanlık artışı kredilere yansıtması üretici, işçi ve yatırımcıyı faiz yükü altında daha da ezecek. İş yapmak isteyen herkes faiz duvarıyla karşılaşacak. Sanayicinin de vatandaşın da gücünü zayıflatacak. Kredi çekenler ise faize çalışacak. Bu tablo işini büyütmek, ev, otomobil almak, vatandaşın krediyle ihtiyaçlarını karşılama isteğine darbe vuracak.
PARA ÜRETİME DEĞİL FAİZE GİDİYOR
HAVADAN 90 GÜNDE 2 BİN TL KAZANÇ CEPTE
- Merkez Bankası’nın 2 puanlık son artırımı aynen yansıtılması durumunda ortalama yüzde 18 mevduat faizi yüzde 20’ye çıkabilecek. Başka bir ifadeyle, cebindeki 50 bin lirasını bankaya 90 gün (3 ay) faize yatıran zengin kesim yaklaşık 2 bin 200 lira havadan para kazanacak. Oysa bankadan kredi çekip, alın teriyle üretim yapmak, ekonomiye katkı sunmak başka bir ifadeyle elini taşın altına koymak isteyenler finansmana erişimde faiz engeliyle karşılaşacak. Bu tablo, salgın döneminde bile yüzde 1,8 büyüyen ekonominin canlanmasını zayıflatacak.
Japonya eksi %0,1’de bıraktı
Faize hep karşı durduk
83 milyonun sesi olduk
- -Bu durumdan vazife çıkarmaya çalışanlar, balık hafızalı bir yaklaşımla Yeni Şafak’ı hedef alması dikkat çekti. Yeni Şafak’ın geçmişinde sayısız ‘faiz karşıtı’ manşet var. Merkez Bankası başkanı koltuğunda kimin oturduğuna bakmadan yaptığımız yayınlarda; sanayici, tüccar, esnaf, çiftçi başta olmak üzere 83 milyonun duygularına tercüman olduk. Yayınlarımızı bir yerler çekmeye çalışanlara arşivden çıkardığımız birkaç kupürle cevap veriyoruz.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.