Türkiye doğalgaz ihraç edecek

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:006/08/2018, Pazartesi
G: 6/08/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye ile Bulgaristan arasındaki Lozenets-Nedyalsko Boru Hattı projesi, çift yönlü gaz akışına imkan veriyor.
Türkiye ile Bulgaristan arasındaki Lozenets-Nedyalsko Boru Hattı projesi, çift yönlü gaz akışına imkan veriyor.

Avrupa’ya gaz satışının altyapısında önemli bir dönemeç geçildi. Açılışı gerçekleştirilen Türkiye ile Bulgaristan arasındaki Lozenets-Nedyalsko Boru Hattı projesi, çift yönlü gaz akışına imkan veriyor. Hat ile birlikte enerjide “merkez” olma hedefi olan Türkiye’nin, Bulgaristan’a doğalgaz ihracatı yapma imkanı doğdu.

Avrupa’ya gaz satışının altyapısında önemli bir dönemeç geçildi. Türkiye’nin doğalgazda dışa bağımlılığı azaltacak ve altyapı yatırımları ile doğalgaz ihracatçısı olmasını sağlayacak stratejiler çerçevesinde çok önemli bir yatırım tamamlandı.

Önceki gün açılışı gerçekleştirilen Türkiye ile Bulgaristan arasındaki Lozenets-Nedyalsko Boru Hattı projesi Türkiye'nin enerjide “merkez” olmasının somut bir göstergesi olacak. Hattın en önemli özelliği, çift yönlü gaz akışının mümkün kılması oldu. Böylece bu hat üzerinden Türkiye’den Bulgaristan’a gaz ihracatı imkanı da sağlanmış oldu. Hat, ayrıca ilerleyen dönemlerde Avrupa’ya Türkiye üzerinden gaz taşınmasına da fırsat verecek.

İHRACAT İMKANI DOĞDU

Hattın açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Bulgaristan Enerji Bakanı Temenujka Petkova bilikte yaptı. Konuya ilişkin bilgi veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki Lozenets-Nedyalsko Boru Hattının en önemli özelliğinin çift yönlü gaz akışını mümkün kılması olduğunu ve Türkiye’den Bulgaristan’a gaz ihracatı imkanı da sağlanmış olduğunu dile getirdi.


ARZ GÜVENLİĞİNİ ARTIRAN BİR HAT

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Avrupa'ya bu hattan gaz taşınmasına da imkan sağlayacağız. Böylece, hem Bulgaristan'ın hem Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğine katkı sağlayacak, hem de her iki ülkenin Avrupa doğal gaz piyasasındaki önemini daha da artıracağız” dedi. Türkiye’nin güçlü doğalgaz altyapısı için hayata geçirdiği yatırımlara dikkat çeken Dönmez, şu tespitlerde bulundu: “Türkiye, sadece kendi talebini karşılayan değil, aynı zamanda bölgesel enerji ihtiyaçlarına da cevap verebilecek bir konuma gelmek için emin adımlarla ilerlemektedir. İhtiyaç duyulduğu takdirde de ters yönde gaz akışı gerçekleştirerek ileride Avrupa'ya bu çift hattan birini kullanarak gaz taşınmasına da imkan sağlayacağız.

BÜYÜK PROJENİN PARÇASI

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise Bulgaristan’ın Türkiye ile en zor zamanlarda bile iyi birer dost ve ortak olduğuna dikkati çekti. Türkiye ile dengeli, ılımlı, iyi niyetli diplomasi yürütüldüğünü anlatan Borisov, Bulgaristan’ın sıkı şekilde altyapı projelerini geliştirmeye çalıştığını, Lozenets-Nedyalsko projesinde en yeni yapım teknolojilerin kullanıldığını ifade etti. Borisov, bu bölümün 150 kilometrelik çift yönde daha büyük bir projenin parçası olduğunu kaydetti.

Bulgaristan Enerji Bakanı Temenujka Petkova da projenin tüm Avrupa’nın yararına olduğunu, Bulgaristan ile Türkiye’nin doğalgaz aktarım sistemlerin arasında tam bir senkron sağlandığını söyledi.

  • KAPASİTE 16 MİLYAR METREKÜPE ÇIKTI
  • Türkiye’nin Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya gaz taşıması için bir aşama daha kat edildi. Lozenets-Nedyalsko Boru Hattı ile Lozonets ve Türkiye sınırı arasındaki taşıma kapasitesi artacak ve İhtiyaç halinde ters yönde gaz akışı gerçekleştirecek. İleride Avrupa’ya bu çift hattan biri kullanılarak gaz taşınmasına da imkan sağlanacak. Açılışı yapılan bu hatla Türkiye yüksek talebin olduğu daha fazla gaz çekebilecek. Mevcut iki hatla gaz taşıma kapasitesi yıllık 1.7 milyar metreküp artarak yaklaşık 16 milyar metreküpe çıkacak.
#​Avrupa
#Türkiye
#Bulgaristan