Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, küresel sistemde süregelen ticaret savaşından en olumsuz etkilenecek ülkelerden birinin yine ABD olduğunu söyledi. Doların bütün dünyada Fed'in faiz artırımlarından beslenerek değer kazandığına değinen Bali, bu durumun ABD'nin dış ticaret açığını daha da artırdığını belirtti.
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, ABD ve Çin arasında başlayıp farklı ülkelere de sıçrayan ve sonrasında İran'a yaptırımlarla devam eden ticaret savaşlarının büyüme üzerindeki öngörüleri bir miktar olumsuz etkilemeye başladığını söyledi. Artan korumacı önlemler ve ticaret savaşlarından en olumsuz etkilenecek ülkelerden birinin yine ABD olduğunu belirten Bali, ABD'nin, toplam 570 milyar dolar düzeyindeki açığının yüzde 68'ini oluşturan 389 milyar dolarlık kısmının Çin'den kaynaklandığını aktardı.
ALINAN TEDBİRLER KARŞILIK BULUYOR
Bali, şu anda yaşanan sıkıntıların 2001 krizi ile kıyaslanamayacağını ifade ederek, "Son yaşadığımız döviz kuru ile ilgili dalgalanmada ise gerek Merkez Bankası, gerekse Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) problemleri giderecek yönde aksiyonlar aldı. Bunların piyasada karşılık bulmaya başladığını görüyoruz" dedi. Üretime, özel kesim yatırımlarına, makine teçhizat yatırımlarına ve net ihracatın katkısına dayalı büyümenin sağlanmasına yönelik bir programın önemine işaret eden Bali, "Ekonomik programın bir eylem planına dönüşmesi, eylem planında sadece kurumların değil, kişilerin sorumluluklarının belirlenmesi, buradaki performansın kamuoyu ile paylaşılması önemli. Şu anda orta vadeli plan çalışmaları sürüyor. Açıklandıktan sonra bunun bileşenlerini göreceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
HEDEF ENFLASYON
"Cari açığı daraltacak şekilde ithalat yaptığımız alanlarda büyük ölçüde yurt içinde katma değerli üretim yapmaya yönelik bir dönüşüm süreci geçirmeliyiz" diyen Genel Müdür Bali, "Şu anda hem kur hem faiz açısından yaşanan ciddi dalgalanmaların sonrasındaki asıl hedefimiz, enflasyonu kontrol altına almak suretiyle bunun kurlar ve faizler üzerindeki etkilerini yumuşatabilmek olmalı" şeklinde konuştu.
Reyting kuruluşları tutarlı değil
Son dönemdeki faiz tartışmalarını da değerlendiren Bali, -”Bankacılar faaliyetlerini sürdürürken faizlerin yükselmesini istemezler. Faizlerin düşüş eğilimine girdiği dönemler ise bankaların kârlılıklarına olumlu yansır. Faizin yüksek olması kötü bir şey. Banka bilançoları açısından da kötü bir şey” ifadelerini kullandı. Bali, özellikle sıkıntılı dönemlerde çok fazla gündeme gelen konulardan birinin de kredi derecelendirme kuruluşlarının notları olduğunu söyledi. Orada teknik açıdan tutarlı bir tablo görmediğini vurgulayan Bali, Türkiye'nin, çok uzun yıllar içerisinde aldığı yatırım yapılabilir ülke notunu, çok kısa sürede kaybettiğini belirtti.
İLK YARIDA TAMAM
Adnan Bali, bankanın ilk 6 aylık finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde ise gerek kredi gerekse mevduat büyümesi açısından ilk yarıda İş Bankası’nın hedeflerine önemli ölçüde ulaştığını vurguladı. “Önümüzdeki dönemde hem net faiz marjının hem sermaye yeterliliğinin hem aktif kalitesinin bir arada korunduğu bir büyüme stratejimiz olacak” diyen İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 2018 yılı için yıllık yüzde 13-14 civarında bir kredi ve mevduat büyümesi öngördüklerini söyledi.
- 400 milyar TL aktif büyüklük
- Adnan Bali, bankanın 94’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bankanın Cumhuriyetten bir sene sonra 1924 yılında, Büyük Taarruz ile aynı tarih olan 26 Ağustos'ta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Siyasi bağımsızlık, iktisadi bağımsızlıkla perçinlenmediği sürece payidar olamaz" öngörüsüyle kurulduğunu hatırlattı. Bali, bugün 400 milyar TL civarında aktif büyüklüğe, 45 milyar TL'nin üzerinde öz kaynağa sahip bulunan İş Bankası’nın, toplam 355 milyar TL'yi aşan nakdi ve gayri nakdi krediler yoluyla her kesime destek vermeyi sürdürdüğünü belirtti