Teknolojiyi dile getirdiler

Erdi Yılmaz
04:0020/03/2019, Çarşamba
G: 20/03/2019, Çarşamba
Yeni Şafak
Yarını kodlayanlar 43 bin öğrenciye ulaşıyor
Yarını kodlayanlar 43 bin öğrenciye ulaşıyor

Türkiye Vodafone Vakfı, “Yarını Kodlayanlar” projesiyle Ordu’da bugüne kadar 500 çocuğa kodlama eğitimi verdi. Ülke genelindeki eğitimler sayesinde öğrencilerin, bilgisayar oyunu yazmaktan sosyal yardımlaşma içerikli mobil uygulama geliştirmeye varan birçok fikri hayata geçirildi. Vakfın, Nisan 2019’un sonundaki hedefi 60 ilde, 43 bin çocuğu teknolojinin dili olan kodlama ile tanıştırmak.

Dijital teknolojilerin yapı taşını oluşturan yazılım sektöründe Türkiye’nin öncü ülkeler arasında yer alabilmesi için, çocukların kodlama sistemine yönelik farkındalığını artıran çalışmalar hız kazandı.
Anadolu’nun çoğu kentinde birçok kamu ve özel kuruluş tarafından desteklenen kodlama eğitimleriyle, hem ebeveynlerin hem de çocuklarının bu alana ilgisinin artması sağlandı.

Türkiye Vodafone Vakfı da, ülke çapındaki “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Ordu’da geçen yıl başlattığı kodlama eğitimlerini, yaşları 7 ila 14 arasında değişen 23 çocuğa daha ulaştırarak, teknolojinin dili olan kodlamanın daha geniş kitlelerce talep edilmesine katkı sağlıyor. Vakfın verdiği bilgilere göre, “Yarını Kodlayanlar” projesiyle bugüne kadar Ordu’da 500’e yakın, Karadeniz Bölgesi’nde ise 6 bin 50 çocuğa ulaşıldı.

DİJİTAL GELECEĞE HAZIRLIK

Dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirilmesi adına yola çıkan Türkiye Vodafone Vakfı’nın, Habitat Derneği işbirliği ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteği ile hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesinin Ordu’daki eğitimleri gazetecilerle birlikte yerinde incelendi.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Hilmi Güler,
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş ve Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel’in de katıldığı bu eğitimde, çocuklar programlama hakkında
fikir sahibi olurken yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yaptı.

ENDÜSTRİ 5.0’IN TEMEL TAŞI

Ordu’daki kodlama eğitimi alan 500 öğrenciyi dikey çalışmalarla daha da uzmanlaştırmak istediklerini söyleyen Mehmet Hilmi Güler, şunları dile getirdi: “
Şu anda Ordu’da 15 eğitmen yetiştiriyoruz. Bilgisayar oyunu yazabilecek bin genç yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu, milyarlarca dolarlık büyük bir sektör. Ordu, bu anlamda bir marka şehir olacak. Endüstri 4.0’dan Endüstri 5.0’a geçiş, Vodafone’un bu tür projeleriyle gerçekleşecek.
  • KODLAMA SEFERBERLİĞİ BÜYÜYOR
  • Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Yarını Kodlayanlar” eğitimleriye ilgili şu bilgileri paylaştı: “Kodlama eğitimlerimizde çocuklarımız, programlama hakkında fikir sahibi oluyor, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyor, kendi oyunlarını üretebiliyorlar. Projemizi 3 yıldır başarıyla sürdürüyoruz. Bu süreçte 40 bini aşkın çocuğa kodlama öğrettik. Projemiz artık bir kodlama seferberliğine dönüştü; adım adım tüm Türkiye’ye yayıyoruz.”

TÜRKİYE’Yİ BÖLGESEL LİDER YAPAR

20 yıl içinde dünyada bugünün üç çocuğundan ikisinin henüz bilinmeyen mesleklere sahip olacağına dikkat çeken Hasan Süel, “
Bu yeni mesleklerin temelinde kodlama var. Dijitalleşmede yetkinlik ne kadar erken kazanılırsa, o kadar iyi” ifadesini kullandı. Kodlamanın ülkemizde de yaygınlaştığını vurgulayan Süel, “Kodlama eğitimleri, yerli yazılım üretiminin de önünü açacak ve ülkemizi bölgesinin lideri yapacak
” diye konuştu.

Nisan hedefi 43 bin çocuk

Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara Yarını Kodlayanlar projesiyle kodlama eğitimi veriliyor.
Gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiği projeyle bugüne kadar 58 ilde 41 bin 600’ün üzerinde çocuğa ulaşıldı.
Nisan 2019 sonuna kadar 2 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilecek. Böylece toplam 60 ilde, 43 binin üzerinde çocuk kodlama ile tanışmış olacak.
#AK Parti
#Ordu
#Mehmet Hilmi Güler