Uçuş ve kruvaziyer desteği kapsamında 2019 yılı bütçesinden seyahat acentelerine 943 milyon lira ödenek ayrıldı. Müjdeyi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy verdi.
Ersoy, “Türkiye bu yıl Mavi Bayrak konusunda 459 plaj ile dünya sıralamasının 3. basamağında yer alıyor. Üst gelir grubu için ayrı tanıtım stratejileri oluşturacağız. Rusya Federasyonu'nda ve Japonya'da ‘Türk Kültür Yılı’ ilan edilecek. Bu fırsatı iyi değerlendireceğiz. Uzakdoğu için eylem planı hazırlıyoruz. Rekabet gücümüzü korumak amacıyla seyahat acentelerine 943 milyon lira uçuş ve kruvaziyer desteği vereceğiz. Bağlı ve ilgili kuruluşlar dâhil 2019 yılı bütçemiz 5.66 milyar lira olarak öngörülmekte. Bütçenin 1.32 milyar lirası yatırım, 4.34 milyar lirası ise cari bütçe olarak planlanmakta” dedi.
Turizm sektörünün yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yüzde 23'lük artışla yaklaşık 32 milyon turiste ulaştığını belirten Ersoy “Turizmde yaşanan olumsuzluklar devletin gayreti ve sektörün özverili çabalarıyla geride kaldı. Yılsonu itibarıyla 40 milyon turist rakamı aşılarak Türkiye rekoru kırılacak. Hedefimiz turist sayısının yanı sıra turizm gelirini artırmak ve Türkiye'yi dünya turizminin merkezi haline getirmek. Önümüzdeki dönem kamu, özel sektör ve halkımızla birlikte turizmde yepyeni bir 'Türkiye öyküsü yazacağız. Bunun için teknolojiyi en etkin şekilde kullanıp, yeni iletişim araçlarını da daha dikkate alarak veriye dayalı bir yeni tanıtım stratejisi uygulayacağız 2019 erken rezervasyon satışları geçen senenin çok üstünde rakamlarla başladı” bilgisini verdi.
Turizmde Türkiye markasının yeniden yapılandırılması hususunun 2019 tanıtım faaliyetlerinin odak noktası olacağını belirten Ersoy şöyle konuştu: "THY ile imzaladığımız protokol ile Direkt Turizm Hamlesi'ni hayata geçirdik. Bu doğrultuda, 2019 Nisan ayı itibarıyla 13 hatta, 67 frekansla Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir havalimanlarına tarifeli uçuşlar başlatılacak. Turizm Bakanlığı THY'nin bu uçuş noktalarını tanıtım ile destekleyecek. Esasen önemli olan bu hatları açmak değil, açılmış hatların dolu ve kârlı bir şekilde uçmasını sağlamak, bunu destekleyeceğiz."
Milli Eğitim Bakanlığıyla sektörün ihtiyaçlarını dikkate alan bir eğitim modeli oluşturduklarını hatırlatan Ersoy, gelecek dönem itibarıyla seçilen 10 pilot turizm meslek lisesinin kolej statüsüne getirileceğini söyledi. Bunun her yıl artacağını belirten Bakan Ersoy, “Hazırlık artı 4 sene lise eğitimi alacaklar. Hazırlıkta İngilizce, lise 1'den itibaren Rusça eğitimini mecburi tutuyoruz. Lise 2'den itibaren Almanca, Fransızca, Arapça ve Çinceden herhangi birini seçmeli olarak eğitime dahil ediyoruz. Lise 1'den itibaren de müfredatın İngilizce görülmesini sağlıyoruz. Öğrenciler 20 Nisan-20 Ekim arasında eğitimlerini anlaşmalı otellerde görecek” bilgisini verdi.
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin en kısa sürede hizmete girmesini tahminen kasım sonu itibarıyla ihale sürecini başlatacaklarını belirten Ersoy "Hedefimiz Şubat ayında temeli atacağımız bu projeyi 2 yıl içinde tamamlamak" diye konuştu.
Ersoy, Çingene Kızı mozaiğinin parçalarının 26 Kasım’da geleceğini ve film turizmini geliştirecek yeni sinema kanununun da TBMM'ye sunulmasını beklediklerini aktardı. Ersoy "Çin başta olmak üzere Hindistan, Japonya, Güney Kore ile son yıllarda ivme kazanan siyasi ve ekonomik ilişkileri kültür ve turizm alanında da geliştirmek amacındayız" dedi. Son dönemlerin tartışmalı bir diğer konusu Kapadokya'ya da değinen Bakan Ersoy, Kapadokya'da pek çok bakanlığın yetki ve sorumluluk alanlarının çakıştığını, bürokrasiyi azaltmak üzere hazırlanan bir düzenlemenin yakında TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.