Enerjinin dostluk köprüsü

İbrahim Acar
İbrahim Acar
04:0020/11/2018, Salı
G: 19/11/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
TürkAkım Boru Hattı’nın deniz kesiminin yapımında dünyanın en büyük inşaat gemisi olan ve bu alandaki en ileri teknolojileri kullanan Pioneering Spirit görev yaptı. Günde ortalama 5 kilometre hızla ilerleyen deniz kesiminde bu dev gemide döşeme süresince 500’den fazla kişi çalıştı. Projede toplamda 40’tan fazla ülkeden on binlerce personel görev yaptı.
TürkAkım Boru Hattı’nın deniz kesiminin yapımında dünyanın en büyük inşaat gemisi olan ve bu alandaki en ileri teknolojileri kullanan Pioneering Spirit görev yaptı. Günde ortalama 5 kilometre hızla ilerleyen deniz kesiminde bu dev gemide döşeme süresince 500’den fazla kişi çalıştı. Projede toplamda 40’tan fazla ülkeden on binlerce personel görev yaptı.

Türkiye-Rusya ticaretinin yeni simgesi TürkAkım Projesi’nin deniz kısmı tamamlandı. Karadeniz’e döşenen doğalgaz boru hattının son parçası olan 158 bininci boru Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin katıldığı törenli denize indirildi. Avrasya’nın sürdürülebilir enerji geleceğinin güvencesi TürkAkım, Türk-Rus dostluğunun temellerinden biri olacak.

Türkiye’yi Avrupa’ya enerji aktarılmasında anahtar ülke haline getiren projelerin başında gelen TürkAkım’ın deniz kısmı tamamlandı. Ülke enerji yatırımlarının stratejik önemini artıacak proje aynı zamanda Türkiye ile Rusya ilişkilerinde önemli bir köprü vazifesi görecek. TürkAkım’ın Karadeniz’e indirilen hattın son parçası olan 158 bininci boru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldığı törenli denize indirildi. İstanbul’da dün düzenlenen törene Erdoğan ve Putin’in dostluk mesajları verdi ve Türk Akım’ın bölgenin enerji arz güvenliği için önemine vurgu yaptı.

İLK GAZ AKIŞI 2019’DA

Karadeniz tabanına bir yılda döşenen TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’yle Rusya’dan Türkiye’ye yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz aktaracak. Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından önümüzdeki yıl ilk gaz akışı başlayacak. Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından proje 2019 yılı içerisinde kara-deniz bağlantılarının gerçekleştirilmesi ve tüm testlerin yapılmasıyla tamamlanacak. 2019 yılı sonunda Rusya’dan Türkiye’ye ilk doğalgaz ulaşacak.


15 MİLYON HANEYİ ISITACAK

Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar. Ancak; TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.

Boru hattının karaya çıktığı noktada, yani Kıyıköy’de alım terminali inşaatı halen sürüyor. Burada, deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, kara boru hatlarına aktarılacak. Alım terminalinden sonra Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak olan ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerleyecek diğer kara hattı ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından yapılacak.

BÖLGENİN BORU HATTI GÜVENLİĞİNE YATIRIM

Bölgenin enerji güvenliğine de son derece önemli katkılarda bulunacak projesi; İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye’nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayarak bölgedeki üretimin de güvencesi olacak. TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı projesi, tüm taraflara sağlayacağı kazanımlar sayesinde, hem bölge çapında sürdürülebilir enerji geleceğinin güvencesi, hem de Türk-Rus dostluğunun temellerinden biri olacak. Rusya Devlet Başkanı Putin de törendeki konuşmasında, enerji alanındaki dev projelerin iki ülkenin dostluğunun simgesi olacağını ifade etti.

  • RAKAMLARLA TÜRKAKIM
  • *Borular Almanya, Japonya ve Rusya’da üretildi.
  • * Borular Bulgaristan’ın Varna ve Burgaz, Türkiye’de ise Samsun ve Trabzon limanlarında depolandı.
  • * 30 Nisan 2018’de ilk hat tamamlandı.
  • * 26 Haziran 2018’de ikinci hattın inşası yeniden başladı.
  • * Toplam 158 bin boru kullanıldı.
  • * Her biri 930 km uzunluğunda iki hat.
  • * Yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz aktaracak.
  • * Geminin güvertesi 6 futbol sahası büyüklüğünde.

BORULAR 2 BİN METRE DERİNLİĞE DÖŞENDİ

Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım, teknik açıdan çığır açıcı niteliklere sahip. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi. Bu dev projede, yaklaşık 4 cm kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına yerleştirildi.


PROJENİN İLK ALICISI TÜRKİYE

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Siyasi ve jeopolitik çalkantıların gölgesindeki küresel enerji piyasasında Türkiye, güçlü liderlik, siyasi istikrar ve sağlam ekonomisiyle diğer ülkelerden pozitif yönleriyle ayrışıyor. Türkiye’nin enerjide merkez bir ülke hedefinin arkasında işte bu kararlı duruş ve güçlü siyasi irade var. TürkAkım ortaya koyduğumuz güçlü vizyonun en canlı örneğidir” diye konuştu. Dönmez, Türkiye’nin 2017 yılı sonunda 55 milyar metreküpe ulaşan ve 2020 yılında 60 milyar metreküpü aşacağı öngörülen yıllık doğal gaz tüketimiyle Avrupa’nın en büyük dördüncü doğal gaz piyasası durumunda olduğunu belirtti. Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller da “Proje gerek Türkiye’nin gerek Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin enerji güvenliğini daha da pekiştirecek” dedi.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 2019 yılında başlayacak doğrudan gaz akışıyla birlikte gazın iletilmesi ve taşınmasındaki risklerin ortadan kalkacağını söyledi. Törende konuşan Dönmez, “Böylece doğal gazın ilk alıcısı olarak sistem güvenliğinin ve işletme esnekliğinin güçlendirilmesiyle doğal gaz arz güvenliğimizin sağlanmasında önemli bir adım daha atmış olacağız” diye konuştu.



#​Türkiye
#Rusya
#TürkAkım Projesi