Dört sismik arama ve sondaj gemisiyle Doğu Akdeniz’de hidrokarbon aramada yeni bir dönemin kapısını aralayan Türkiye, şimdi de petrolde arama ve üretim süreçlerinde kullanılan teknolojinin yerlileştirilmesi için harekete geçti. 10 Şubat’ta ‘Biz, bize yeteriz’ sloganıyla İstanbul’da milli teknojiler çalıştayı düzenlenecek. Çalıştayda teknolojinin yerlileştirilmesi için adımların hızlandırılması istenecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Enerji ve Maden Politikası’nın üçlü sac ayağını oluşturan “arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa” stratejisinin yerlileştirme ayağını güçlendirmek için yeni bir projeyi hayata geçiriyor.
Bu kapsamda petrol arama ve üretim süreçlerinde kullanılan teknolojinin yerlileştirilmesi ve ihtiyaçların yerli tedarikçilerden karşılanması amacıyla Türkiye Petrol Endüstrilerinde Milli Teknolojiler Çalıştayı (PEMT) düzenlenecek. Çalıştay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımı ve Türkiye Petrolleri’nin (TPAO) ev sahipliğinde “Biz, bize yeteriz” sloganıyla 10 Şubat’ta İstanbul’da düzenlenecek. Türkiye’nin dört bir tarafından ve birçok farklı sektörden iş insanlarının katılacağı çalıştay ile petrol endüstrisinde yerli teknoloji kullanılması adına önemli bir adım daha atılacak. PEMT yerli tedarikçileri ve TPAO’yu bir araya getirecek ve yerli teknolojik dönüşümü hızlandıracak. Çalıştay kapsamında yapılması planlanan iş birlikleri ile sondaj gemileri Fatih ve Yavuz’a da yerli teknoloji tedariği sağlanması hedefleniyor.
Türkiye'nin enerji ithalatı faturası geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 4,2 azalarak 41 milyar 184 milyon 553 bin dolara düştü. Bu tutar, 2018'de 43 milyar 5 milyon 620 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti. Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, enerji ithalatındaki azalışta genel olarak petrol fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu ifade etti. Geçen yıl enerji alanındaki cari farkın bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 12 azalarak 33,9 milyar dolara gerilediğine işaret eden Akyener, "Enerji kaleminin ülkenin cari açığı üzerinde çok büyük etkisi var" dedi.
Brent petrolün varil fiyatının 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 9 azalışla ortalama 64 dolara gerilediğine dikkati çeken Akyener, "Petrole göre daha küçük bir ekonomik hacme sahip olan gaz ihracatı da benzer bir eğilim gösterdi. Bununla birlikte spot gaz fiyatları 2019'da küresel ölçekte daha büyük oranda azaldı" dedi. Akyener, enerji alanında cari açığın azalmasında petrol fiyatlarına ek olarak, yerli kaynaklara yönelim ve yenilenebilir potansiyelin geliştirilmesi gibi hamlelerin de etkili olduğunu belirtti.