Türk mobilya sektörü 2018’in son çeyreğinde iç pazarda yaşanan sıkıntılı süreci ihracata ağırlık vererek bertaraf etti. Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı Nuri Gürcan, geçen yıl 3,2 milyar dolarlık ihracat yapan sektörlerinin, 2019’da hedefinin 3,8 milyar dolar olduğunu aktardı. Gürcan, bu kapsamda 22 Ocak’ta 15’nci kez kapılarını açacak İMOB fuarıyla 1 milyar dolarlık ihracat beklediklerini söyledi.
Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yılın ikinci 6 aylık diliminde maruz kaldığı ekonomik saldırılardan alınan tedbirler sayesinde en az etkiyle kurtularak dengelenme sürecine girdi. Birçok sektörde iç pazarda yaşanan sıkıntılar sonucu ihracat sektörler için daha da önem kazandı. Bu sektörlerden biri olan mobilya sektöründe de durum benzer şekilde gerçekleşti. Şirketlerin çoğunun ihracat operasyonlarına ağırlık verdiğini söyleyen Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı (MOBSAD) Nuri Gürcan, “2018 yılında sektör daralmayla birlikte biraz kan kaybetti fakat ihracat anlamında umduğu rakamlara ulaştı. Kendimize 3,5 milyar dolarlık bir hedef koymuştık, bu rakama ulaşamasakta 3,2 milyar dolarlık bir ihracat ile yılı sonlandırdık. 2019’da hedef 3,8 milyar dolar” dedi.
DENGELENMEYLE iÇ PAZAR HAREKETLENİR
- Mobilya sektörünün geçtiğimiz yılki performansını ve bu yıl için hedeflerini Yeni Şafak’a değerlendiren MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, dengelenme süreciyle birlikte iç pazarda hareketlenme beklediklerini dile getirerek, 2019 yılında sektör olarak 3,8 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma konusunda emin olduklarını belirtti. Mobilya alanında şu anda 200 gümrük bölgesi ve 172 ülkeye ihracat yapıldığına değinen Gürcan, bu sebeple mobilya sektörüne biraz daha önem verilmesi gerektiğini söyledi. Bu noktada kendilerinin de mobilyanın otomotiv ve tekstil gibi ana sektör haline gelmesi için çalışmaları olduğundan bahseden Gürcan, “Sektör büyük bir kitleye istihdam sağlıyor. Ayrıca bizim çok ciddi kalifiye eleman ihtiyacımız var. Bu konuda meslek liseleriyle anlaşmalar yapıyoruz” ifadesini kullandı.
FUARA SAYILI GÜNLER KALDI
22 Ocak’ta kapılarını açacak 15. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (İMOB) hakkında da bilgi veren Gürcan, 2018’de 190 bin kişiye yakın ziyaretçi ağırlayan fuarın bu yıl kendi rekorunu kırmaya hazırlandığını belirtti. Dünyanın en büyük üç mobilya fuarından biri olan İMOB’un 27 Ocak’a kadar süreceği bilgisini veren Gürcan, sektörün 2023 yılı için hedeflediği 10 milyar dolarlık ihracata ulaşmasında fuarın kilit rol oynadığını söyledi. Gürcan, sektörün gerçekleştirdiği ihracatın üçte birinin İMOB sayesinde sağlandığının da altını çizerek, fuarda bu yıl 1 milyar dolar ihracat hedeflendiğini dile getirdi.
DEVLET MİLLETİN YANINDA
Geçtiğimiz sene KDV indirimi ve Enflasyonla Topyekün Mücadele gibi piyasa adına olumlu adımlar atıldığını da söyleyen Gürcan, sektör olarak KDV oranının yüzde 8’de sabitlenmesini istediklerini hatırlattı. Atılacak olan bu adımla birlikte kayıtsızlığın önüne geçileceğine dikkat çeken Gürcan, ihracata da etkisinin olumlu bir şekilde görüleceğini belirtti.
- Alacak sigortası yerinde bir adım
- Son zamanlarda piyasalarda iflas erteleme ve konkordato gibi adımların moda haline gelmesini eleştiren MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, oluşan olumsuz durumların güven ortamını zedelediğini vurguladı. Bu aşamada yakın bir zamanda hayata geçirilen alacak sigortası uygulamasının son derece önemli bir adım olduğunun altını çizen Gürcan, “Şirketleri büyük bir yükten kurtaracak. Güvenli ticaretin sağlanmasında büyük rol oynayacak bir adım. Çünkü ticarette iyi niyetli insanlar olduğu kadar yaptığı işe leke düşüren insanlar da mevcut” dedi.
2023’TE 5. SIRAYA YÜKSELİRİZ
Türkiye mobilya sektörünün küresel pazarda 11. sırada bulunduğunu belirten Nuri Gürcan, 2018’in ikinci altı aylık periyodundaki ekonomik sıkıntılar sebebiyle ileriye doğru adım atılamadığını söyledi. Mobilyada önlerindebulunan diğer ülkelerle Türkiye’nin arasında büyük cirosal farklar bulunmadığına değinen Gürcan, potansiyellerini doğru kullanmaya devam etmeleri durumunda 2023 yılında 5’nci sıraya kadar yükselebileceklerini vurguladı.