Son birkaç gündür sosyal medya üzerinden bazı Arap ülkelerinden Türkiye’ye yönelik bir karalama propagandası yürütülüyor. Önce Dubai'de bulunan medya grubu MBC Türk dizilerinin gösterimini durdurma kararı aldı. Sonrasında ise; Mısır’da, sosyal medyada bazı gruplarca ‘Türk ürünlerine karşı boykot’ çağrısı yapıldı. Boykot karalamasına Mısır halkı kulak asmayarak Türkiye'nin yanında oldu.
Özellikle son 15 gündür sosyal medyada Türk ürünlerine karşı bir algı operasyonu oluşturulmak istendiğini dile getiren Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanı (TÜMİAD) Atilla Ataseven, “Çok şükür bu tepkiler Mısır halkı tarafından sokakta karşılık bulmadı. Çünkü Mısır halkı Türk ürünlerini çok seviyor. Ürünlerimiz kaliteli; Mısır zevkine uygun, fiyatlarda çok uygun” değerlendirmesinde bulundu. Bu boykot çağrılarına karşı yürüttükleri faaliyetleri değerlendiren Ataseven, “Biz dernek ve işadamları olarak ticaret odalarına gidip; iş adamlarının siyasetin dışında olmalarını ve günlük magazinsel tepkilerin içerisinde olmamaları gerektiğini söyledik. Çünkü işadamlarının görevi köprü vazifesi olmaktır. Uzun süren anlaşmalar, anlaşma süreçleri ve uzun süren çalışmalarla ülkeler birbirlerinin menfaatler üzerinde protokoller yaparlar. Bu protokollerin kolay olmadığını ve uluslararası anlaşmalarla sağlamlaştırıldığını, garanti altına alındığını anlattık” diye konuştu.
Mısır’da 2 milyar doların üzerinde yatırımları olan çok güçlü Türk firmaları olduğu bilgisini paylaşan Başkan Ataseven; “Bu firmalarımız Mısır ekonomisine çok ciddi katkıda bulunuyorlar” dedi. Faaliyet gösteren bu Türk şirketlerin 75 binin üzerinde Mısırlı işçi istihdam ettiğini kaydeden Ataseven, “Yan sanayi ve etki alanlarıyla birlikte 1 milyona yakın Mısırlı işçi bu fabrikalardan ekmek yiyor” ifadelerini kullandı.
Türk yatırımlarının önünün açılması için Mısır hükümetinden 1 milyon metrekarelik bir alan istediklerini de paylaşan Ataseven, sanayi sitesi kurma girişimleri için hükümetten onay aldıklarını onun fizibilite çalışmalarını yaptıklarını da kaydetti. Mısır ve Türk halkının ilişkilerinin gündelik hesapların çok üzerinde ve sağlam olduğunu söyleyen Ataseven, “Mısır’la 4-5 milyar dolar arasında gezen bir ortak ticaret hacmimiz var. Eğer Mısırla bir normalleşmeye girersek; ticaretimizi şu andaki mevcut hacmin en az iki katına çıkacağından hiç şüphemiz yok” dedi.
Türkiye’nin son yıllarda Ortadoğu ve dünyada yoğun şekilde gündemde olduğunun altını çizen TÜMİAD Başkanı Ataseven, bunu kırmak için algı operasyonları yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Ama Türkiye sempatisi her geçen gün artıyor." Türk dizilerinin bazı Arap ülkelerinde yasaklanmasıyla ilgili ise Atilla Ataseven, “Halkla görüştüğümüz zaman bugün dizide şöyle oldu böyle oldu diyorlar. Türk dizilerinin burada çok büyük bir etkisi var. Ve çokta seviliyorlar. Maalesef dizileri boykot etmek çok işlerine yaramayacak” ifadelerini kullandı.
Mısır'da Türk ürünlerine ülke halkının rağbet gösterdiğini belirten LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, geçen hafta Mısır’da olduğunu belirterek herhangi olumsuz gelişme gözlemlemediklerini kaydetti. İleriye dönük herhangi olumsuz bir durumun da gündeme gelmediğini anlatan Küçük, “Şu anda Mısır’da 19 şubemiz var. Burada 700 kişi istihdam ediyoruz. Bir o kadar da orada bulunan fabrikamızda istihdam ediyoruz” dedi. Vahap Küçük, 2018 yılı sonunda Mısır'daki mağaza sayılarını 30’a çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekledi.