Türkiye havacılıkta bu yıl büyük bir heyecan yaşayacak. 150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılmasını dört gözle bekleyen şirketlerin başında şüphesiz Türkiye’nin milli bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları (THY) geliyor. Dünyanın en çok noktaya uçan havayolu şirketi THY’nin yeni yuvasına nasıl taşınacağı ve yeni vizyonunun ne olacağı yurt içinde olduğu kadar yurt dışından da ilgiyle takip ediliyor. Hal böyle olunca THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı ile dün yaptığımız sohbet toplantısında en çok bu konuyla ilgili soru geldi.
Aycı’nın verdiği bilgilere göre; Türk Hava Yolları 2017 esas faaliyet karı 1 milyar 22 milyon dolar oldu. 223 milyon dolarlık net dönem karı yazan THY, geçen yıl satış gelirini yüzde 11,9 artırarak 10 milyar 958 milyon dolara çıkardı. THY, geçen yıl 68 milyon 616 bin 740 yolcu taşırken, bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 9,3 artışa işaret etti. Şirketin geçen yıl toplam varlıkları 18,2 milyar dolar olurken, öz kaynakları ise 5,3 milyar doların üzerine çıktı.
2017 yılını yüzde 79,1 doluluk oranı ile kapatan THY, geçen yıl 68,6 milyon yolcu taşıdı. Geçen yıl Türkiye’yi gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 60’ını tek başına taşıyan şirket, yolcu sayısını yüzde 9,3 arttırdı. Türk Hava Yolları, bu yıl filosuna katacağı 10 yolcu, 3 de kargo uçağıyla uçuş ağını daha da genişletecek. Geçen yıl 1,1 milyon ton kargo taşıyan THY, kargo gelirlerini yüzde 32 arttırdı.
Rakamları değerlendiren THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Nisan 2017’de başlayan yükselişin Temmuz ve ağustosta yerini rekorlara bıraktığını hatırlattı. Aycı, “Çok iyi bir toparlanma yılını geride bıraktık. 2017’yi başımız dik, alnımız açık ve alınterimizin karşılığını aldığımız bir yıl oldu. Bütün ekiplerimizin ortak çabasıyla bu çıkışı yakaladık” dedi.
Umutlu başladıkları 2018’in ilk iki ayında çok iyi bir tablo göründüğüne dikkat çeken Aycı, 330 uçakla uçuşlara devam ettiklerini ancak bu yıl hem İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışı hem de filoya katacakları 13 yeni uçakla uçuş ağlarını ve sefer sayılarını arttırmaya kararlı olduklarını belirtti. 2023 ‘e kadar 500 uçaklık bir filo olmayı hedeflediklerini hatırlatan Aycı; “Yolcu artışındaki sürekliliğin bu yıl da devam etmesini bekliyoruz. Erken rezervasyonlardan bunu anlıyoruz. Kargo’da da global ligde ilk ona girdik. Hedefimiz ilk beşte olmak” diye konuştu.
Aycı, İstanbul Yeni Havalimanı'na yolcu taşıyacak metro hattının bittiği yerde yolcuların rahat etmesi için check-in işlemi için banko kurulması teklifinde de bulundu. Yolcunun rahat ulaşması için fiziksel her türlü kolaylığın alınması için şimdiden planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Aycı, şu değerlendirmede bulundu: “Sadece dünyanın en büyüğü olmak yetmez. Bu artık geride kaldı. Alanımız birkaç ay sonra açılacak. En verimli, en yolcu dostu ve en iyi hizmeti üreten bir merkez olmak istiyoruz. Bu havalimanı hepimizin. Sahip çıkarsak bu mümkün olabilir. Yolcunun ayağının alışması için bu yarışta hızlı olmak zorundayız. Çünkü pişimizden Dubai ve Doha açılıyor. Londra Heathrow Havalimanı genişletiliyor. Transit yolcu bu ayak değişikliği sırasında rahatlatılmazsa alternatifine gider. Bu önemli noktayı gözden kaçırmamamız lamım.”
İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınmasına yönelik hazırlıklarının devam ettiğini belirten THY İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı, kendi inşa ettikleri binaların maliyeti dahil olmak üzere yeni yuvalarına taşınma işinin THY’ye 600-650 milyon dolara mal olacağını ifade etti. Aycı, bu rakama kargo ve hup genişletme maliyetinin de dahil olduğunu vurguladı. Yeni havalimanını yolcuların alışması sürecini de değerlendiren Aycı, Şunları kaydetti: “Yolcularımızı yormadan, rahat edecekleri bir şekilde yeni alana alıştırmak için elimizden geleni yapacağız. Sıkıntılı zamanlarımızda hizmetlerimizin arkasında nasıl durduysak, bu operasyonumuzu da başarıyla tamamlarız. Yeni havalimanın da avantajını kullanıp etkin bir rekabet üstünlüğü sağlarız” dedi.
Uçaklarına ikram hizmeti veren DO&CO ile yollarını ayırma konusundaki görüşmelerde sona geldiklerini de belirten Aycı, yeni Havalimanı’nda beraber çalışacakları yemek şirketleriyle de görüşmeler yaptıklarını anlattı. Aycı, şu bilgileri verdi: “Bu sürecin uzamaması için çalışıyoruz. Uzadıkça zarar vermeye başlar. Yeni tablo oluşmak üzere. Yakın zamanda sonuçlandıracağız. Türk damak tadının yanına değişik kültürlere ait lezzetleri de katarak yolumuza devam edeceğiz. SATS (Singapurlu) ikram şirketiyle görüşmelerimiz devem ediyor. Yeni konjonktürün getireceği çok büyük katkılar olacak. Yeni şerefiye değerlerimiz olacak. Yeni partner adaylarımız masadaki tavrından büyüklüğümüzü çok iyi anladıklarını anlıyoruz. Sıkı bir görüşme süreci var.”
İlker Aycı, İstanbul Yeni Havalimanı’nın tanıtım ve yönlendirme çalışmalarına yaza doğru başlayacaklarını da belirtti. Türk Hava Yolları’nın bu konuda özel bir görevi olacağının farkında olduklarını belirten Aycı, yeni alanda yer alacak diğer firmaların da ayrıca tanıtım yapacağına işaret etti. Aycı, “Muhtemelen geniş ve yolcuların alışma süreçlerinde birkaç saat öncesinden alana gelinmesi için anonslarımız olacak” dedi. Aycı yeni havalimanında bir bölümdeki körüklerin 24 saat boyunca THY’ye tahsis edilmesi talebinde bulunacaklarını da belirtti. Aycı, “Bunun maliyeti neyse katlanırız. Yolcularımızın her tarafa dağılmasını istemiyoruz” diye konuştu.