Onlarca iş kolunda faaliyet yürüten İşyurtları Kurumu, şimdi de mimari eserler için kolları sıvadı. Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak kullanılan kışlanın içerisindeki talim avlusu girişi, avlu duvarları, hamam ve Sultan 2. Mahmut tarafından yaptırılan yıkılmış Piyade Kışla-ı Hümayun Camii’nin restore çalışmalarına başlandı.
Gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar onlarca iş kolunda faaliyet yürüten İşyurtları Kurumu, şimdi de mimari eserler için kolları sıvadı. Tarihi ve kültürel zenginliklerin korunmasına destek sağlayacak proje ilk olarak "Yanık Kışla" olarak bilinen Mahmudiye Kışlası'nda hayata geçirildi.
Günümüzde Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak kullanılan kışlanın içerisindeki talim avlusu girişi, avlu duvarları, hamam ve Sultan 2. Mahmut tarafından yaptırılan yıkılmış Piyade Kışla-ı Hümayun Camii'nin restore çalışmalarına başlandı.
180’DEN FAZLA İŞ KOLU
SIRA MİMARİ ESERLERDE
Günümüzde Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak kullanılan arazi içerisinde bulunan eserler ve bu eserlere ait kalıntıların restore çalışmasını ise Edirne Müze Müdürlüğü uzmanlarının denetim ve gözetiminde Mimari Restorasyon ve İnşaat İş Kollarında istihdam edilen hükümlüler yürütüyor. Çalışma kapsamında, kışla arazisi sınırlarında bulunan talim avlusu girişi, avlu duvarları, hamamı ve yıkılmış cani yapıları Koruma Kurulu Kararı ile anıt varlık olarak tescil edildi. Söz konusu kışla talim avlusu girişinde bulunan ve giriş kapısını belirleyen kule yapıların restorasyon uygulamaları öncesinde yerinde ölçüm ve proje çalışmalarını gerçekleştirdi.
CAMİ DE PROJE KAPSAMINDA
MESLEKİ BİLGİ İLE SINIRLI KALMIYOR
- Yapılan çalışmalar konusunda Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan İşyurtları Kurumu Başkanı Murat Atan, işyurtlarının çok önemli bir misyon üstlendiğini belirterek, “Kurum faaliyetleri sadece mesleki bilgi, beceri aktarmakla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda sosyal sorumluluk kapsamında birçok çalışmayı da mesleki eğitimlerle birlikte yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
ÜLKEMİZ İÇİN ARA ELEMAN
Atan, “Telkari, edirnakari, savat, yemenicilik, bastonculuk, yazmacılık, taş yontuculuğu, çinicilik, kakmacılık gibi kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak üzere önemli çalışmalar yaparken, bir yandan da onları koruma altına alıyoruz” dedi. Atan, öteki taraftan da ülkeye restorasyon alanında çalışacak ara elaman yetiştirdiklerine vurgu yaptı.