Türkiye'nin ilk Milli Yüksek Hızlı Treni için yapılan çalışmalar sürüyor. 17 Aralık 2013 tarihinde Ankara Garı'nda düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyurulan Türkiye'nin ilk milli yüksek hızlı treninin 2018 sonunda raylarda olması hedefleniyor.
Ülkemizin demiryolu teknolojisi üretmesi ve yurt dışına da bu teknolojiyi ihraç etmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Her hafta yerli ve milli projeleri ele aldığımız yazımızda bu hafta, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Başbakan Binali Yıldırım tarafından ortaya konulan Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi'nde gelişmeleri ele alarak sizlere aktaracağız.
Türkiye'nin yerli üretim kapasite ve kabiliyeti her geçen gün biraz daha gün yüzüne çıkıyor. Demiryolu endüstrisinde ise bağımlılığımız her geçen gün daha da azalıyor. Yerli üretime verdiğimiz önem artarken, hayata geçirilen projeler göz dolduruyor.
Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (Tülomsaş) tarafından yapılacak olan milli YHT projesinde İstanbul Teknik Üniversitesi, Aselsan ve 153 özel sektör şirket de çözüm ortakları olarak yer alıyor. Ar-Ge konusunda da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destek veriyor.
- 300-350 kilometre hızla gidecek ileri teknoloji ürünü ve yüksek konforlu milli yüksek hızlı tren tamamlandığında Türkiye, yüksek hızlı tren teknolojisiyle her boyutta tanışmış olacak.
Ülke ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar dolar katkı sağlayacak proje ile 106 set milli yüksek hızlı tren üretilmesi hedefleniyor.
Prototiplerin yüzde 53 yerlilik oranıyla üretilmesi amaçlanan proje çerçevesinde Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 için yerlilik oranının yüzde 85 düzeyine çıkarılması öngörülüyor.