Merkez, etkin iletişime geçiyor. Karşılıklarla ilgili esneklik sağlanıp reeskont kredilerinde adım atılacak. Tüketici kredilerinde vadenin 48 aya çıkarılması gündemde.
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından 7 maddelik tedbir paketi ile bankalara likidite desteği sağlayan Merkez Bankası, iletişim politikalarında da yeni düzenlemelere giderek tam kadro sahaya iniyor. Merkez Bankası, finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla yatırımcı ve analistlerle teknik görüşmeler yapmaya başladı. Sanayi ve ticaret odaları, diğer reel sektör temsilcileriyle görüş alışverişine imkân sağlayacak toplantılar da düzenlenecek.
Ekonomi yönetimi Türkiye'de olup bitenlerin gerçek yüzü uluslararası piyasalara anlatılmak için tura çıkacak. Merkez Bankası da, yurtdışı finans merkezlerinde yatırımcılarla düzenli toplantılar yapacak. Star'ın haberine göre, Basın-yayın temsilcileri ve ekonomi medyası ile dönemsel olarak bir araya gelecek. Banka ekonomistleriyle yapılan aylık toplantılar yeni uygulamalar sonrası azalan ihtiyaca bağlı olarak gerektiğinde yapılacak.
Piyasaların rahatlaması için kredi vadelerinin de uzatılabileceğini belirten yetkililer, "Piyasaların rahatlatılması için tüketici kredilerinde maksimum 36 ay olan vade 48 aya çıkartılabilir. Mevduat munzam karşılık oranlarının aşağı çekilmesine kadar bir çok seçenek var" dedi. Piyasaları rahatlatmak için bankaların karşılıklarıyla ilgili esneklik de sağlanacak. Bunun bankaları rahatlatacağını belirten yetkililer, "Bu konuda esneklik sağlanırsa bankaların eli de rahatlar. Süre uzadığında takibe düşüldüğünde daha az zarar yazılır" yorumunu yaptı. Bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanıyor, komisyon oranı da sıfır olarak uygulanıyor. Türk Lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaca göre bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilmesine imkân tanınıyor.