Köylüye 2 milyon liralık gelir sağlıyor

Yeni Şafak
11:5428/11/2016, Pazartesi
G: 28/11/2016, Pazartesi
AA
Defne yaprağı orman köylüsüne geçim kapısı oldu.
Defne yaprağı orman köylüsüne geçim kapısı oldu.

Osmaniye'de geçmişte keçilere yedirilen defne yaprağı, son yıllarda değerinin artmasıyla yöre halkının en önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol "Yıllık 2 bin 500 ton civarında toplanan defne yaprağı hasadından köylülere 2 milyon lira gelir sağlanıyor" dedi.

İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılan defne yaprağı, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde orman köylüsüne geçim kaynağı oldu.



  • Kadirli ve Sumbas ilçesine bağlı 6 köyde hasadına başlanan defne yaprağı, her yıl yaklaşık 500 aileye 5 ay süreyle gelir sağlıyor. Köylerdeki aileler, sabahın erken saatlerinden itibaren çocuklarıyla birlikte eskiden keçilere yedirdikleri defne yaprağını toplamak için ormanlık alanlara gidiyor. Dik yamaç ve kayalıklar arasında toplanan defne yaprağı, yüzlerce metre mesafeden at sırtında toplama merkezlerine taşınıyor. Yapraklar, firmalar tarafından kurutulup ayıklandıktan sonra Avrupa ve ABD ülkelerine ihraç edilmek üzere İzmir'e gönderiliyor.

Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol yaptığı açıklamada, dünyada defne yaprağı ihtiyacının yüzde 95'inin Türkiye'den karşılandığını söyledi. Türkiye'de defne yaprağından yıllık ortalama 30 bin ton verim elde edildiğini, bunun 2 bin 500 tonunun Kadirli ile Sumbas ilçelerinden toplandığını ifade eden Erol, şöyle devam etti:



"Defne yaprağı, bölge müdürlüğümüze bağlı olarak Değirmendere, Koçlu, Tahta, Yeşilyayla, Yoğunoluk ve Kösepınarı köylerindeki 500 haneye ekmek kapısı olmaktadır. Bu tür ürünler genellikle yurt dışına ihraç edilmektedir. Yıllık 2 bin 500 ton civarında üretim yapılan defne yaprağı hasadından köylülere 2 milyon lira gelir sağlanıyor. Ülkemiz ekonomisine döviz olarak katkı sağlamakta. Orman köylümüze bu tür gelirlerin sağlanması konusunda yardımcı oluyoruz."



Yörede yeşil altın olarak görülüyor


Kadirli Orman İşletme Müdürü Zafer Kızıl, sorumluluk bölgelerinde 4 bin hektar defne sahası bulunduğunu belirterek, yöre halkı tarafından ürünün "yeşil altın" olarak değerlendirildiğini söyledi.



Defne üretiminin artırılması için bölgeyi üçe ayırdıklarını ve 3 yılda bir, bir bölgede hasat yapıldığını aktaran Kızıl, "Rehabilitasyonu yapılan defne sahaları, kırsal kesimde yaşayan orman köylülerine geçim kaynağı oldu. Köylüler, para kazandıkları bu sahalarını koruyup, sonsuz define gibi görüyor. Çünkü defnede kesilen dallar bir yıl sonra daha gür çıkıyor ve daha çok verim elde ediyorlar." ifadesini kullandı.



Defne yaprağı toplayacısı Mehmet İspenoğlu ise başka gelirleri olmadığı için ürünün kendileri için iş kapısı olduğunu vurgulayarak, "Defne yaprağı köylümüze ekmek kapısı olmaktadır. Karadeniz Bölgesi çayı ile Yoğunoluk köyümüz de yeşil definesi olan defne yaprağı ile ün yapmıştır." diye konuştu.



Koçlu köyünden Bayram Ali Kadıoğlu ise defne yaprağının orman köylüsüne ekmek kapısı olduğunu ve her haneye günlük 120 ile 150 lira arasında gelir sağladığını vurguladı.





#Defne yaprağı
#Kadirli
#Osmaniye