Anavatanı Anadolu ve Balkanlar olan defne, Türkiye'de Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kıyı şeridi boyunca yayılış gösteriyor. Defnenin, dünyadaki üretiminin çok büyük bir bölümü Türkiye tarafından karşılanıyor. Baharat olarak kullanımının yanında son yıllarda gıda destek, ilaç, kozmetik, kimya ve temizlik gibi çok sayıda alanda değerlendirilen defneye olan talep her geçen gün artırıyor.
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, defnenin üretiminde toplama, ayıklama, nakliyat, işleme işlemlerinde iki bine yakın kişiye istihdam sağladığına dikkat çekti. Köylülere ek gelir yolları oluşturduklarını ifade eden Beşel, şöyle dedi:
"Dünya defne üretiminin yüzde 90'ının üretildiği ülkemizde, Zonguldak bölgesi olarak yüzde 30 oranında katkı sağlamaktayız. Karadeniz'in kıyı yerlerinde özellikle Zonguldak ilinde merkez, Ereğli ve Alaplı ilçelerinde Bartın ilinde ise merkez, Amasra ve Kurucaşile ilçelerinde defne orman köylümüzün en başta gelen geçim kaynağı oldu. Orman Bölge Müdürlüğümüzce daha önce defne bitkisi mevcut olan fakat hasat ve envanter planı yapılmayan ve yol imkanından dolayı girilemeyen bölmelere yeni yapılan hasat ve envanter planları ile birlikte üretim kapasitesini artırarak geçen yıl ki 3 bin ton olan yaş defne sürgünü üretimimizi bu yıl 5 bin tona çıkardık. Defne üretiminde toplama, ayıklama, nakliyat, işleme işlerinde yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağladığı gibi doğrudan veya dolaylı olarak köylünün bütçesine 9 milyon lira gelir sağlamaktadır. Üretimin artması için kurum olarak ne gerekiyorsa yapmaktayız. Orman ve orman kaynaklarını her türlü tehlikelere karşı korumak, sürdürülebilirliğini sağlamak, ekosistem bütünlüğü içinde topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde yönetmekteyiz. İnsana, doğaya ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir orman yönetimini sağlayan şeffaf ve saygın bir kurum olarak hizmet etmek için çalışıyoruz. Bu şekilde köylülere ek gelir kapılarını açmaya devam edeceğiz. Yapılan bu uygulamalar kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak."