Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hollanda'ya herhangi bir ticari yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin, "Hükümet olarak ne Hollanda halkına yönelik ne de iş alemine yönelik herhangi bir sorunumuz var. Gerek Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla veya iş alemiyle en ufak bir sorun yok ve bu yönde en ufak bir sıkıntı olmayacak" dedi.
Şimşek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Ukrayna İş Forumu'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye'de işsizlik oranının, geçen yıl aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre 1,9 puanlık artışla yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşmesine ilişkin soru üzerine Şimşek, şunları kaydetti:
"Türkiye ekonomisi birçok şokla karşı karşıya kaldı. Bu şoklar ekonomide bir miktar yavaşlamaya yol açtı. Bu da ister istemez işsizlik oranlarına da yansıyor. İnanıyoruz ki bu geçici. Çünkü hükümet olarak birçok tedbir aldık. Bir taraftan istihdam, bir taraftan yatırım ve ihracat seferberliği başlattık. Özellikle istihdam için çok güçlü teşvikler verdik. İnanıyorum ki şubat, marttan itibaren verdiğimiz teşvikler, özellikle Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği rakamlara yansımaya başlayacak."
Yatırım konusunda çok ciddi teşvikler geldiğini vurgulayan Şimşek, "İnanıyorum ki 16 Nisan'dan sonra, referandum belirsizliği aradan çıktıktan sonra güçlü bir 'evet'le yatırımlar da devreye girecek. Yatırımlar, istihdam demek. İhracata da destekleri 3 kat artırdık. Çok ciddi teşviklerimiz var. Dolayısıyla yatırım, ihracat ve istihdam seferberliği bu dönemin, işsizlikteki artışın geçici olacağını ima ediyor. Kısa vadede yakın dönemde yaşanan sıkıntıların yansımaları söz konusu. Sorunun farkındayız. Gerekli tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki işsizlik oranı tekrar aşağı doğru, o eğilime girer" ifadelerini kullandı.
Mehmet Şimşek, ekonomi açısından AB ile ilişkilerin yeni bir evreye girdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Aralık ayında AB Komisyonu, oy birliğiyle Türkiye ile Gümrük Birliği'ni genişletme, derinleştirme, mevcut Gümrük Birliği'ne ilaveten, hizmetler sektörü, kamu alımlarını ve tarımı da kapsayacak şekilde genişletme kararı verdi. Hükümet olarak biz de zaten Ekonomi Bakanlığımıza bu konuda gereken iradeyi gösterdik, yolunu açtık. İnanıyoruz ki bütün bu zaman zaman ortaya çıkan bazı ülkelerle gerilime rağmen AB ile ekonomik anlamda karşılıklı menfaate dayalı entegrasyon devam edecek. Türkiye'nin menfaatine olan bir konu."
Ukrayna ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin bir soru üzerine Şimşek, bu ziyaretin net olarak, her iki tarafın bazı konularda uzlaşması gerektiğini ortaya çıkarttığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin serbest ticaretten korkmadığını, dışa açık ve rekabetçi bir ekonomi olma noktasında güçlü bir iradeye sahip olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, "Anladığım kadarıyla onların tarımla, konfeksiyonla, tekstille ilgili bazı konuları var. Her iki taraf için önemli olan bazı alanlar var. Bu alanlarda bir uzlaşma sağlanırsa, herhalde tamamlanır diye düşünüyorum. Bugüne kadar neredeyse 40'a yakın ülkeyle serbest ticaret anlaşması yaptık. Tabii ki Ukrayna ile de yaparız" diye konuştu.
Hollanda'ya herhangi bir ticari yaptırımın uygulanıp uygulanmayacağına yönelik bir soruya ilişkin de Şimşek, "Hükümet olarak ne Hollanda halkına yönelik ne de iş alemine yönelik herhangi bir sorunumuz var. Sorun; Hollanda hükümetinin demokrasiyle, Avrupa'nın ilke ve değerleriyle uymayan tutum ve davranışlarıdır. Dolayısıyla, çok açık ve net olarak ifade edildi. Gerek Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla veya iş alemiyle en ufak bir sorun yok ve bu yönde en ufak bir sıkıntı olmayacak" ifadelerini kullandı.