Komşu ülkelerde yaşanan savaş ortamı, Sultanahmet, Taksim, Atatürk Havalimanı, Beşiktaş ve son olarak Ortaköy'de yaşanan terör saldırısı özellikle turizm ve büyüyen ekonomiyi hedef alıyor. Tarihinin en zor yıllarından birini geride bırakan turizm sektörü ise 2017'de toparlanmayı, 2018'de ise sıçrama yapmayı hedefliyor.
Yeni yılın ilk saatlerinde Ortaköy'deki bir eğlence mekânında gerçekleşen hain saldırı sonucunda 39 vatandaş hayatını kaybetti, 65 yaralının ise tedavisi sürüyor. Saldırganın özellikle Arap turistler için hazırlanan locaları hedef aldığı iddia edildi. Hızla büyüyen Türkiye'ye yönelik saldırılar ile ülkemizin uluslararası güvenilirliğinin sarsılması, istikrarının bozulması ve ekonomisinin kötüleşmesinin hedeflendiği aşikâr. Ancak tüm bunlara rağmen Türk ekonomisi yara almadan yükselişini sürdürmeye devam ediyor.
- İnsanların turizm amaçlı seçtikleri bölgelerde öncelikli olarak beklentisi 'güvenlik ve huzur' olarak belirtiliyor. Son dönemde yaşanan terör saldırıları ise, Türkiye'yi güvenli olmayan bir yer gibi göstererek turizm sektörünün büyümesini baltalamaya çalışıyor.
Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl dünyanın dört bir yanında terör saldırıları yaşandı. Türkiye de bu saldırılardan en çok etkilenen ülkelerden oldu. Turizm sektörü tarihinin en zor yıllarından birini geride bıraktı. Komşu ülkelerde yaşanan savaş ortamı, Sultanahmet, Taksim, Atatürk Havalimanı, Beşiktaş ve son olarak Ortaköy'de yaşanan terör saldırıları, 15 Temmuz hain darbe girişimi etkisiyle turizm sektörü 2016'da kayıp yaşadı.
Sektör temsilcileri kalleş saldırıyı “insanlık dışı" olarak yorumladı. 'Devletimizle el ele terörü yeneceğiz' diyen Türk iş dünyası şu mesajları paylaştı: “Terör saldırısı, tüm insanlığa karşı yapılmış bir katliamdır. Terörün dili, dini, ırkı, mazereti ve geleceği yok. Korkmuyoruz, yılmayacağız."
- Sık sık Türkiye'yi eleştiren İngiliz basınının Reina saldırısı sonrası takındığı tavır ise dikkat çekti. İngiliz Independent gazetesinin yazarlarından Simon Calder yazısında "Reina saldırısına verilecek en iyi cevap, Türkiye'de tatil yapmak" ifadelerini kullandı. Daha önce gösterilmeyen bu dayanışma örneği Türkiye'de samimi karşılanmıyor.
Calder yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye'de tatil rezervasyonları yaparak teröristlere karşı çıkabiliriz. Bu saldırılara en güzel yanıt normal yaşantınızı değiştirmemek olur. Muhtemelen ben de en az sizin kadar ölüm riskinden sakınıyorum ve ailemin hayatını tehlikeye sokacak risklere karşı toleransım çok düşük. Ama aynı zamanda seyahatin hem turist hem de ziyaret edilen ülke için ödüllendirici bir deneyim olduğunu düşünüyorum."