Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; gayrimenkul sektörünü hareketlendirmek amacıyla başlattığı faiz indirimine ek bir desteği de tapu harcı indirimini ilk satışlarda sürdürerek verecek. Bakanlığın, 1 milyon dolar olan vatandaşlık edinme sınırının 300 bin dolara düşürülmesi konusunda çalışma yaptığı da öğrenildi.
Gayrimenkul sektörünün canlandırılması için atılan adımlara yenileri ekleniyor. Sektörün tüm sorunlarına hakim olan yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sektör sorunlarını çözmek için çalışmaları hızlandırdı. Bakan Kurum’un özellikle sektörün üç çatı derneği İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) yetkilileri ile geçtiğimiz Nisan ayından bu zamana yoğun temasta olduğu ifade ediliyor. Edinilen bilgiye göre faiz indirim kampanyasıyla sektöre destek veren Bakanlık, tapu harçları ve vatandaşlık hakkı şartlarıyla ilgili de yeni düzenlemeye gidiyor.
TAPU HARCI DESTEĞİ
Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hafta başında konut sektöründe “Türkiye İçin Kazanç Vakti” sloganı ile başlatılan düşük faizli satışlara tapu harcı desteği de yapılacak. İnşaat sektörünün elindeki stokların tüketilmesinin sağlanması amacıyla satışa çıkarılan konut ya da işyeri gibi gayrimenkulün bundan böyle sadece ilk satışında indirimli tapu harcı uygulaması getirilecek. Gayrimenkul satışlarında tapu harcının binde 20 yerine binde 15 olarak uygulaması 31 Ekim 2018 tarihinden itibaren sona erecek. Bu tarihten itibaren yeni bir düzenleme hayata geçirilecek. Yeni düzenlemede sadece gayrimenkulün ilk satışlarda geçerli olacak şekilde binde 15 oranında tapu harcı uygulanacak. İkinci el gayrimenkul satışlarında tapu harcı kalıcı olarak binde 20’ye çekilecek.
VATANDAŞLIK HAKKI 300 BİN DOLARA İNİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yabancıların Türkiye’de 1 milyon dolar ve üzerinde fiyattan edindikleri gayrimenkul karşılığında Türk vatandaşlığı hakkı elde etmesindeki 1 milyon dolar şartının da 300 bin dolara esnetilmesi talebi masaya kondu. Bakanlığın bu konuyla ilgili de çalıştığı öğrenildi. Konunun gayrimenkul sektörünün üç çatı derneği tarafından hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la hem de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile konuşulduğu dile getirildi.