VakıfBank ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Aktif büyüklüğü yıllık %28 artışla 282 milyar TL’ye yaklaşan VakıfBank’ın nakdi ve gayri nakdi krediler ile milli ekonomiye sağladığı destek 250 milyar liraya ulaştı. Toplam mevduatı yıllık 162 milyar liraya ulaşan bankanın ilk çeyrek net kârı 1 milyar 51 milyon lira.
VakıfBank bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 51 milyon TL net kar elde etti. VakıfBank'ın konsolide olmayan finansal sonuçlarına göre, VakıfBank 2018 yılının ilk çeyreğinde ulaştığı 1,3 milyar TL brüt karından 248 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 1 milyar 51 milyon TL net kar elde etti. VakıfBank’ın aktif büyüklüğü yıllık yüzde 28 artışla 282 milyar TL’ye yaklaştı. VakıfBank’ın nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığı ile milli ekonomiye sağladığı destek ise 250 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın yılın ilk çeyreğinde elde ettiği kredi büyüme oranı büyük bankalar arasındaki en yüksek büyüme olarak öne çıktı. VakıfBank’ın toplam mevduatı yıllık yüzde 25 büyüme ile 162 milyar TL’ye ulaştı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME YAKALADI
Yılın ilk çeyrek finansal sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, “Küresel piyasalardaki zorlu koşullara rağmen, sürdürülebilir şekilde büyümeye ve milli ekonomiye destek olmaya devam ettik. Nakdi kredilerimiz bu çeyrek yüzde 6,8 artarak 195 milyar TL seviyesini, gayri nakdi kredilerimiz ise yüzde 8,8 büyüyerek 55 milyar TL seviyesini aştı. Nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığı ile milli ekonomiye sağladığımız destek 250 milyar TL’ye ulaştı. Böylelikle yılın ilk çeyreğinde gerek kamu gerek özel tüm büyük bankalar içinde en yüksek kredi büyümesine imza attık. Bu büyüme oranları, 2017 yılında olduğu gibi, 2018 yılının ilk çeyreğinde de elimizi taşın altına koymaktan çekinmediğimizi ve ülke ekonomisine en çok katkı yapan bankaların başında geldiğimizi net bir şekilde göstermektedir” ifadelerini kullandı.
FARKLI PAZARLAR KAZANMAYA DEVAM
Bu durumun doğal sonucu olarak hemen her alanda pazar payı kazanmaya devam ettiklerini belirten Özcan, güçlü sermaye yapısı, yüksek likidite ve iyi yönetilen aktif/pasif dengesi ile VakıfBank’ın etkinliğinin her geçen gün artarak güçlendiğini aktardı. Özcan, geçen yılın aynı döneminde yüzde 8,4 olan toplam kredilerdeki pazar payının yüzde 8,9 seviyesine, TL kredilerdeki pazar payının yüzde 8,6 seviyesinden yüzde 9,4 seviyesine, toplam mevduattaki pazar payının yüzde 8,6 seviyesinden yüzde 9,1 seviyesine, TL mevduattaki pazar payının ise yüzde 10,5 seviyesinden yüzde 11 seviyesine yükseldiğini belirterek, "Müşteri odaklı hizmet anlayışımız gereği özellikle dijital bankacılığa yaptığımız yatırımlar ile tüm bireysel, KOBİ, ticari ve kurumsal müşterilerimize sunduğumuz hizmetin kalite ve hızını artırmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
- Ankara’dan ABD’ye misilleme
- ABD Başkanı Donald Trump’ın, ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanması kararını imzalamasının ardından, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerden karşı hamle geldi. DTÖ kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye, ABD’nin hamlesine karşılık DTÖ’ye bazı ürünlere vergi uygulayabileceğine dair bildirimde bulundu. Buna göre, Türkiye, ABD’den ithal ettiği 22 ürüne aynı toplam miktarda vergi uygulayacağını DTÖ’ye iletti. Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği ürünlere uygulayacağı verginin, ABD’nin Türk çelik ürünlerine uygulayacağı yüzde 25 vergiye tekabül ettiği öğrenildi. Böylelikle, eğer iki ülke anlaşmaya varamazsa, Türkiye bildirimde bulunduğu 22 ürünün Türkiye’ye ihracatından yaklaşık 260 milyon dolar gümrük vergisi alacak.
Yurtdışı borçlanma tarafında Türkiye’ye uygun maliyet ve uzun vadeli kaynak getirmeye devam ettiklerini belirten Vakıfbank Genel Müdürü Özcan, şunları kaydetti: “Yılın ilk çeyreğinde yurtdışından ülkemize getirdiğimiz kaynak tutarı 1,8 milyar $’ı buldu. Bunun üzerine ayrıca Nisan ayında 1,3 milyar dolar büyüklüğüyle banka tarihinin en büyük sendikasyon kredisi işlemini gerçekleştirdik. Mayıs başındaki 380 milyon $’lık seküritizasyon ihracı ile uzun vadeli taze kaynak sağladık.”