Uluslararası çapta büyük yatırımlara imza atan Dubaili El Maktum Ailesi, Türkiye'de dev bir yatımla giriş yaptı. Merkezi Birleşik Arap Emirlikleri'nin finans ve ticeret merkezi Dubai'de bulunan El Maktum Ailesina ait Emirates NBD, DenizBank'ı satın alarak Türkiye'de yatırım yapma hedefine ulaştı.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük finans şirketi olan Emirates NBD, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'tan DenizBank AŞ'nin yüzde 99,85 hissesini 14,6 milyar liraya satın alınması konusunda kesin anlaşmaya vardı. Kesin satış için imzalar İstanbul'da atıldı ve satış duyurusu dün yapıldı. Spekülasyonlarla Türkiye ekonomisine saldırıların yapıldığı bir dönemde yapılan bu yatırıma ilişkin satış işleminin 2018 yılı içinde tamamlanması bekleniyor.
Emirates NBD tarafından yapılan açıklamaya göre; işlemin tamamlanması sonrasında Sberbank'ın, DenizBank'ta hissedarlığının sona ereceğine işaret edildi.
Açıklamada, "İmzalanan sözleşme doğrultusunda, yüzde 99,85'lik hissenin satış bedeli DenizBank'ın 31 Ekim 2017 itibarıyla sahip olduğu konsolide özkaynak büyüklüğüne dayalı olarak, fiyat sabitleme mekanizmasıyla birlikte 14,6 milyar lira olarak belirlenmiştir. Bu tutara ek olarak Emirates NBD, 31 Ekim 2017 ile işlemin kapanış tarihi arasındaki dönem için devir bedeli üzerinden Sberbank'a faiz ödeyecektir. DenizBank'ın 31 Ekim 2017'den işlemin kapanış tarihine kadar sürecek dönemde elde ettiği kar Emirates NBD'nin hesabına yazılacaktır. Devir işleminin bir parçası olarak, işlemin kapanışıyla birlikte Emirates NBD, geçmişte Sberbank tarafından DenizBank'a verilmiş olan sermaye benzeri kredilerin sahipliğini de üstlenecektir."
Açıklamada, satış işleminin kapanışının, Türkiye, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile DenizBank'ın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin düzenleyici kuruluşlarının onayına tabi olduğu, işlemin 2018 yılı içinde tamamlanmasının beklendiği ifade edildi. Emirates NBD Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Shayne Nelson, yaptıkları satın almayla ilgili şunları kaydetti: "Bu işlem, Emirates NBD için çok önemli bir dönüm noktasıdır ve hissedarlara ilk yıldan itibaren artan bir değer katacaktır. DenizBank Türk bankacılık sektöründe iyi yönetilen ve önde gelen bir kurumdur. Böyle bir bankanın satın alma fiyatı da Emirates NBD için makul düzeydedir."
Satış işleminde kesin anlaşmaya varılması ile Körfez sermayeli olarak faaliyetlerini sürdüren 8 bankaya Emirates NBD de eklenirken, böylece Körfez’in en büyük 3 bankası da Türkiye’de yer almış oldu. DenizBank’ın, aktif büyüklüğü 169 milyar liranın, piyasa değeri ise 23 milyar liranın üzerinde bulunuyor. Jeopolitik risklerin gündemden düşmediği, gelişmekte olan ülke para birimlerindeki dalgalanmaların yüksek olduğu, petrol fiyatlarının 80 dolara dayandığı bir ortamda söz konusu satış işleminin, ülke ekonomisi ve bankanın geleceğine duyulan güven olduğu vurgulanıyor.
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, hem mevcut yönetimin görevini sürdüreceğini hem de DenizBank isminin aynı kalacağını belirterek, “Yönetimin iş başında kalması alıcı tarafın bir talebiydi” dedi. Hakan Ateş, Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) Herman Gref’in DenizBank’ın satışına her zaman karşı çıktığını anlatarak, ancak yaptırımların piyasaları çok daralttığı için böyle bir stratejinin belirlenmesinin uygun görüldüğünü söyledi. Türk bankacılığının fiyat/defter çarpanının 0,70 olduğu bilgisini veren Ateş, DenizBank’ın satış çarpanın 1,17’de gerçekleşmesinin önemini de vurguladı. Ateş, “Satış işlemi Türkiye açısından önemli bir hadisedir” dedi.
Maktum Ailesi’nin daha önce Türkiye’de yatırım yapma isteği mahkemeden dönmüştü. Grubun; Zincirlikuyu’daki İETT Arazisi’ni satın alma işlemi Türk mahkemelerince iptal edilmişti. İlgili arsa daha sonra tekrar satışa çıkarılmış ve Zorlu Grubu tarafından satın alınmıştı. Zorlu, İstanbul Boğazı’na nazır arsanın üzerine AVM, otel ve rezidans inşa etti.