Koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan ve otomotiv sektörünü derinden etkileyerek sıfır araç üretiminde tedarik sıkıntısına yol açan çip krizi sağlık sektörünü de tehdit ediyor. Deloitte’un araştırmasına göre ventilatörler, defibrilatörler başta olmak üzere tüm görüntüleme cihazları, kalp pilleri, EKG ve EKG monitörlerinin üretiminde yarı iletken temin edememe nedeniyle risk bulunuyor. Tıbbi teknoloji şirketlerinin tamamının çip tedarikinde 52 haftayı bulan gecikmeler ve sipariş iptalleri yaşandığını belirten uzmanlar, hayat kurtaran ve iyileştiren teknolojiler nedeniyle tıbbi teknolojinin öncelikli endüstriler listesinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Deloitte, sağlık sektöründe yarı iletken kullanımının kapsamını ve kıtlığın sektördeki tedarik zincirini nasıl etkilediğini araştırdı.
Deloitte'tan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Türkiye Sağlık ve İlaç Sektörü Lideri Güler Hülya Yılmaz, ankete katılan tıbbi teknoloji şirketlerinin ürünlerinin yarısından fazlasında yarı iletken bulunduğunu belirtti.
ÜRÜN PORTFÖYLERİNİN YARISINI OLUŞTURUYOR
52 HAFTAYI BULAN AKSAMALAR VAR
"Küresel çip talebi aşırı büyüdü. 2021'de 452 milyar dolar olan pazarın 2028'de neredeyse ikiye katlanarak 803 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Ancak hem pandemi hem de tedarik zinciri kesintileri tıp teknolojisi dahil birçok kritik sektörde üretimde ciddi sorun yaratıyor. Şimdiye kadar ekonomiye yön veren otomotiv endüstrisi ve tüketici elektroniği sektörlerindeki çip kısıntıları konuşuldu ancak çiple çalışan ventilatörler ve defibrilatörlerin yanı sıra görüntüleme cihazları, glikoz, EKG, EEG, kan basıncı monitörleri, kalp pilleri gibi cihazların üretiminde de risk olabilir. Çip sıkıntısı, temel tıbbi teknolojiler üreten yüzlerce teşhis, tedavi ekipmanı şirketi için sektör genelinde akut bir sorun haline geliyor. Hayat kurtaran ve iyileştiren teknolojiler nedeniyle tıbbi teknolojiyi öncelikli endüstriler listesinde değerlendirmek gerekiyor."