Koronavirüs salgının etkisinden kurtulup artan taleple üretimlerini hızlandıran otomotiv sektörü şimdi de çip krizi ile sarsıldı. Çok sayıda otomotiv devi çip tedarikinde ortaya çıkan sıkıntı sonrası üretimlerini durdurmaya başlarken kriz Türkiye'de üretim yapan bir markaya da sıçradı. Otomotiv sektöründe yaşanan çip kıtlığı nedeniyle 700 bine yakın daha az araç üretiminin gerçekleşeceği, üreticilerin gelir kaybının ise 60 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Sıfır otoda çıkan kriz sonrası fiyatların yeniden yükselişe geçip geçmeyeceği de merak edilirken ikinci ele dikkat çeken sektör temsilcileri ise fiyatlarda yukarı yönlü artış olabileceğine işaret ediyor.
Tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz yıl üretimlerine belli bir süre ara vermek zorunda kalan otomotiv sektörü tam aşılama çalışmalarının hızlanması ve alınan tedbirlerle normalleşme sürecine girilmesiyle ortaya çıkan talebi karşılayacakken şimdi de yeni bir kriz ile sarsıldı.
Salgının etkisinden kurtularak talebin de artmasıyla üretimlerini hızlandıran otomotiv firmaları çip tedarikinde yaşanan sıkıntı sonrası üretim planlamalarını tümden değiştirdi.
OTOMOTİV DEVLERİ ÜRETİMLERİNİ DURDURUYOR
Aralarında Ford, Toyota, Fiat Chrysler Automobiles (FCA),Nissan, Honda, Volkswagen, General Motors ve Daimler gibi dünya devlerinin de bulunduğu çok sayıda otomobil üreticisi çip tedarikinde ortaya çıkan sıkıntı sonrası üretimlerine bir bir ara vermeye başladı.
ÇİP KRİZİ TÜRKİYE'YE DE SIÇRADI
Oyak Renault Genel Müdürü Dr. Antoine Aoun, "Yaşanan küresel kaynaklı elektronik bileşen tedarik sıkıntısı nedeniyle üretim programımızda değişiklikler yapmak zorunda kaldık. 15-22 Mart 2021 tarihleri arasında üretime kısa bir ara vereceğiz. Dış kaynaklı krizlerin etkilerini en kısa sürede aşarak üç vardiyada çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
672 BİN DAHA AZ ARAÇ ÜRETİLECEK
60 MİLYAR DOLARLIK KAYIP KAPIDA!
- Danışmanlık firması AlixPartners ise çip kıtlığın bu yıl küresel otomotiv endüstrisinden elde edilen geliri 60 milyar dolar azaltacağını tahmin ediyor.
KISA VADEDE ÇÖZÜM BEKLENMİYOR
Öte yandan çip krizinin çözümüne ilişkin sektör temsilcileri ise kısa vadede ufukta ışık görmüyor. Tayvan merkezli Taiwan Semiconductor Manufacturing ve United Microelectronics gibi büyük çip tedarikçilerin üretim kapasitelerini artırmaya yönelik yatırım planlarını açıklamalarına rağmen krizin üçüncü çeyreğe hatta yıl geneline yayılabileceğine ilişkin değerlendirmeler otomotiv sektöründe ağırlık kazanıyor.
HÜKÜMETLER DEVREDE!
ÇİPLER NERELERDE KULLANILIYOR?
İKİNCİ ELDE FİYATLAR YENİDEN YÜKSELEBİLİR
Geçtiğimiz yıl koronavirüs kaynaklı otomotiv fabrikaları geçici olarak kapılarını kapatınca çok sayıda sıfır araç modelinde tedarik problemi yaşanmış, araç alacaklar ikinci ele yönelince fiyatlar ise kimi modellerde neredeyse ikiye katlanmıştı.