Konya Şeker, 50 bin üreticiye toplamda 2 milyar 262 milyon 867 bin 465 TL ürün bedeli ödemesi gerçekleştirdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, şeker pancarı ve patates gibi sözleşmeli ekim yaptırdığı ürünler için ayni ve nakdi avans ödemesi yapan ve ürün bedelinin büyük bir kısmını ürünü teslim almadan ödeyen Konya Şeker, diğer ürünlerde hasat döneminde yaptığı yüksek tonajlı alımlar ile üretici lehine fiyat düzenlemesi de sağlıyor.
Öte yandan şirketin 2018 yılında toplam tarımsal ürün bedeli ödemesi içinde pancarın payı 880 milyon TL ile yüzde 39 oldu. Konya Şeker’in Et- Süt Entegre Tesisi yatırımını tamamlamasıyla bölgedeki hayvan varlığı ve bölgenin süt üretimi yüzde 50’nin üzerinde artarken Konya Şeker 2018 yılında büyük ve küçükbaş besi ile alımını gerçekleştirdiği süt için üreticilere 912 milyon 495 bin 280 TL ödeme yaptı.
Konya Şeker’in alımını gerçekleştirdiği tarımsal girdiler için gerçekleştirdiği ödemelerde hayvansal ürünlerin payı ise yüzde yüzde 40’a ulaşırken, ham yağ fabrikasının üretime başlamasıyla bölgede üretimi 6-7 kat artan ayçiçeği için 2018’de yaptığı ödemenin toplam tarımsal girdi ödemeleri içindeki payı yüzde 10’a karşılık gelerek 226 milyon 203 bin 500 TL olarak gerçekleşti.
Çiftçilere sundukları katkıların önemine dikkat çeken PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, yaptıkları yatırımlar sayesinde 1 milyar 912 milyon liralık tarımsal ithalatın önüne geçtiklerini belirtti. Konuk, şöyle devam etti: “Ham yağ fabrikası ile süreci başlattık ve ayçiçeğinde Konya’yı üretim ve ticaretin merkez illerinden biri konumuna taşıdık. Aynı şey hayvancılık için de söz konusudur. Bugün Konya hayvancılıkta Türkiye’nin bir numarası. Et-Süt Entegre Tesisi, Ham yağ Fabrikası ve diğer tarımsal ürünleri doğrudan alıp işleyen tesislerimizin işlevi üreticimizin açığa üretim yapmamasını sağlamak ve piyasada büyük alıcı olarak fiyatları üretici lehine dengelemek, bu vesileyle de üretimde sürekliliği ve sürdürülebilirliği sağlamaktır.”