Gümrüklerde 22 ayda ele geçirilen kaçak oyuncak ve hediyelik eşya miktarı 2 milyon adedi aştı. Çocukların gelişimine ve eğitimine büyük katkı sunan oyuncaklar doğru ellerden çıkmadığı sürece ciddi tehlikelere yol açıyor. Sektörün çatı örgütü OYDER Başkanı Yakup Kireççi ise aileleri 'CE' etiketi konusunda uyarıyor.
Türkiye’de oyuncak sektörü her yıl katlanarak büyürken, sektörün cirosu ise yıllık 1.2 milyar dolar seviyelerine yaklaştı. Üretim tarafında Türkiye son yıllarda dünyada plastik oyuncak kategorisinde söz sahibi konumuna gelmiş, hatta Avrupa pazar liderliğine de yaklaşmış durumda. Yıllık oyuncak harcaması tutarı ABD’de 450 dolar, Avrupa’da 150-450 dolar, Japonya ve Avustralya'da 500 dolar. Yaklaşık 20 milyon genç nüfusa sahip ülkemizde, yıllık oyuncak harcaması tutarı ise 32 dolar seviyesinde ancak bu rakam her yıl yükseliyor.
KAÇAKÇILARIN İŞTAHINI KABARTIYOR
Çocukların gelişimine ve eğitimine büyük katkı sunan oyuncaklar doğru ellerden doğru standartlar ile çıkmadığı sürece göründüğünden daha tehlikeli olabiliyor. Azo boyar maddeler, fitalatlar ve ağır metallerin oyuncaklarda kullanılması halinde kısırlık, üreme bozuklukları, karaciğer ve böbrek yetmezliği ile cilt kanserine kadar çok ağır hastalıklara yol açabiliyor.
‘OYUNCAK ARTIK BİR EĞİTİM ARACI’
TAREKS SİSTEMİ İLE DENETLENİYOR
İMHA EDİLİP, CEZA KESİLİYOR!
450 MİLYON DOLAR, YÜZDE 85’İ ÇİN’DEN GELİYOR
KAÇAK OYUNCAKLAR FARKLI ÜRÜN BEYANI İLE ÜLKEYE SOKULUYOR
KANSOREJEN MADDE İÇERİYORLAR
OYUNCAK ALIMINDA ‘CE’YE DİKKAT!
‘’Alınan ürünün üzerinde belirtilen yaş ibarelerine mutlaka dikkat edilmeli, seçim öncelikle yaşa göre yapılmalı. Ürünlerin üzerinde bulunan ambalaj veya etiket üzerinde ithalatçı ya da üretici firma bilgilerinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli ve referans olarak olası sorunlar da iletişim için saklamaları; eğer bu bilgiler açık ve net olarak yok ise kesinlikle bu ürünleri almamaları gerekiyor. Tezgahtan, yerden, pazardan ürün almaktan kaçınılmalı. Oyuncak alımı için her türlü perakende mağazalarını, ihtisas oyuncak mağazalarını, kırtasiye ve hediyelik mağazalarını, büyük market ve hipermarketlerin reyonlarını tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.’’