Türkiye'de özellikle lüks araçların fiyatları uzun yıllardır tartışma konusu. Ancak son dönemde yaşanan bazı olaylar 'parayı bastırıp en iyisini almak' isteseniz dahi yakanızdan düşmeyen sıkıntılarla boğuşacağınız bir olayı beraberinde getirebilir. İzmitli Alper Vurar da 'en iyisi' dediği BMW'den sıfır araç aldı. Arabasının kazalı, tamir edilmiş, 130 km yol yapılıp, sonra bunun bilgisayarda sıfırlandığını öğrendiğinde soluğu mahkemede aldı. İlgili aracı Türkiye'ye getiren distribütör ise "Sıfır araçta, kaza sonucu boyanın 'otomotiv sektöründe genel kabul gören bir uygulama' olduğu iddiasında.
Son yıllarda vergi oranları ve fiyatları artsa da Türkiye'de lüks araç tüketimi de sürekli yükseliş trendinde. Neredeyse her ışıkta çok lüks bir araç görmek mümkün.
Yüz binlerce TL ödeyerek satın alınan araçların bakım, onarım ve herhangi bir arıza-kaza durumunda sahiplerine maliyetleri de oldukça yüksek.
Model yükseltmek için satmak istedi: Tüm film orada koptu
- 'BMW benim için güven demekti' ifadesini kullanan Vurar, "Dünyanın en iyi otomobil üreticilerinden birinin arabasını Türkiye'deki resmi bayisinden sıfır kilometre olarak aldım. Bir süre sonra aynı markanın X5 model jeepine geçmek için aracımı satmak istedim. Arkası çorap söküğü gibi gelecek olayların başlangıcı da bu satış sırasında oldu" ifadesini kullandı.
'Kafası rahat olsun' diye sıfır km aldı; başı dertten kurtulmadı
"Arabamı aldığım yer de jeepi satın almak istediğim yer de aynı bayi idi. Beni tanıdıkları için elimdeki 2 serisi aracımı satmam konusunda yardımcı oldular ve müşteri buldular" şeklinde konuşan Vural, şunları söyledi:
Satın aldığım araç bana teslim edilmeden önce nerede ve nasıl yapıldığını bilmediğimiz bir şekilde kazaya da karışmış. Bu kaza sonrası aracım boyanmış.
Kazası da var kilometre oynaması da
Bunlar da yetmediği gibi benim 'sıfır' kilometre olarak satın aldığım aracımla birileri 130 km boyunca yol gitmiş. Sonra bu yol dağıtıcı firma tarafından sisteme müdahale edilerek silinmiş ve aracım yeniden 0 km'ye indirilmiş.
Bilirkişi raporda kimi kusurları gizledi
Bu nedenle süreci mahkemeye taşıdığını anlatan Vurar, başından geçenlerle ilgili şunları söyledi:
Almanlar başka bir Avrupa ülkesine ayıplı mal gönderebilir mi?
Mağdur Alper Vurar ayrıca, kendi şirketinin de Alman malı makinalar sattığını ve onların nasıl çalıştığını çok iyi bildiğine vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı:
Benim tüm araçlarım aynı marka. Parayla işim de yok. Bu aracın fiyatı 1 aylık kazancım. Benim derdim, kandırılmış, aldatılmış olmak. Bunu kabul edemiyorum. Mahkemenin kararının emsal olması lazım. Yoksa binlerce vatandaşın canı yanacak.
Bakanlık devreye girerse sorun çözülür
Mağdur Vurar, sıfır km araç alınırken bayilerin 'kendi ekspertizini getir istiyorsan' diyor. Sıfır araba alırken neden ben eksper getireyim ki? Sıfır olduğunu ispat etmesi gerekenler onlar" dedikten sonra, şöyle devam etti:
"Eğer ilgili Bakanlık devreye girerse bu sorun ancak o zaman çözülür. Bu konuda binlerce mağdur var. Bakanlık yeni bir süreç başlatacak ve 'Araç satan herkes kendi eksperini bulundurmak zorunda' şartını koşacak. Eğer eksper bana yanlış bilgi verirse hem aracı satanlar hem de eksper firması çok ciddi yasal sorumluluk altına girecek.
Süreç bu şekilde işletilmediği sürece Türkiye'de maalesef yüz binlerce TL para ödeyip, kazalı, arızalı, ayıplı araba kullanmaya devam edeceğiz.
Araç alacak kişilere tavsiyem, sıfır kilometre de alsalar mutlaka ama mutlaka ekspertizle gitsinler ve aracı inceletsinler."