Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'yastık altındaki dövizlerinizi çıkarın' çağrısına destek gelmeye başladı. İş dünyası temsilcisi sivil toplum kuruluşları, üyelerini varsa ellerindeki dövizleri satıp TL’ye geçmeye davet etti. Merkez Bankası verilerine göre; Türkiye’deki bankalarda 174 milyar dolarlık (870 milyar TL) yabancı para cinsinden mevduat var. Bunun 155 milyar doları yerlilere, 19 milyar doları ise yabancılara ait.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 Günlük Eylem Planı’nı açıkladığı toplantıda yaptığı 'yastık altındaki dövizlerinizi çıkarın' çağrısına destek gelmeye başladı. İş dünyası temsilcisi sivil toplum kuruluşları, üyelerine TL’ye geçmeleri için çağrıda bulunuyor. Bu yöndeki ilk çağrı Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şube Başkanı Serdar Yıldızgörer’den geldi. Başkan Erdoğan’ın çağrısına tam destek verdiklerini açıklayan Yıldızgörer, MÜSİAD üyelerini ve Mersinli iş dünyasını dövizlerini bozdurmaya davet etti.
MİLLİ DURUŞ GÖSTERMELİYİZ
Türkiye üzerinde oynanan oyunlara gelmeyeceklerini ve her zaman devletin yanında olacaklarını kaydeden Yıldızgörer, “İş insanları olarak ülkemizin çıkarları doğrultusunda attığımız adımlar bizler için en büyük yatırımdır. Bu yüzden tüm Mersinli iş adamlarını dolarlarını ve avrolarını bozdurmaya davet ediyorum. Dış güçlerin ekonomi ambargosuna karşı milli duruşumuzu göstermemiz gerekiyor” çağrısında bulundu.
BANKALARIN KASASI YABANCI PARA DOLU
Başkan Erdoğan’ın çağrısının ardından gözler; bankalardaki yabancı para cinsi mevduatların miktarına çevrildi. Yeni Şafak’ın Merkez Bankası verilerinden derlediği bilgilere göre; 27 Temmuz 2018 tarihi itibariyle Türkiye’deki bankalarda toplam 2 trilyon 7 milyar 618 milyon lira mevduat bulunuyor. Bunun 870 milyar 123 milyon TL’si yabancı para cinsinden mevduat olarak tutuluyor. Başka bir ifadeyle Türk bankalarında 174 milyar dolar kadar yabancı para bulunuyor. Bunun 807 milyar 434 milyon liraya (160 milyar dolar) karşılık gelen yabancı para cinsi para mevduat bankalarında, 62 milyar 688 milyon lirası (12,5 milyar dolar) ise katılım bankalarında bulunuyor.
174 milyar dolarlık yabancı para cinsindeki mevduatın sadece 19 milyar doları yabancılara ait. Geriye kalan 155 milyar dolarlık kısmı yurt içi yerleşiklere ait. Başkan Erdoğan’ın çağrıda bulunduğu vatandaşların ellerindeki yabancı mevduatın yarısını TL’ye çevirmelerinin piyasayı rahatlatacağı belirtiliyor. Bu iki kalemin dışında bir de bankalar arası mevduat hesaplarında da ciddi bir yabancı para bulundurulması dikkat çekiyor. Bankalar arası hesaplarda 76 milyar 925 milyon liralık yabancı para cinsinden mevduat var.
SON BİR YILDA YÜZDE 36 ARTTI
Bankalardaki yabancı para cinsi hesaplar, 27 Temmuz ile biten haftada, bir önceki haftaya göre 3 milyar 86 milyon lira arttı. Yılbaşında 707 milyar 360 milyon lira olan yabancı para cinsindeki mevduatın 7 ayda yüzde 23 artarak 870 milyar 123 milyon liraya yükseldiği görülüyor. Yabancı para cinsindeki mevduatların son bir yıldaki artış oranı ise yüzde 36,5 oldu. Bankalardaki yabancı para miktarı toplamı 28 Temmuz 2017’de 637 milyar 238 milyon lira seviyesinde bulunuyordu.
Yastık altından 3,8 ton altın çıktı
Hazine’nin geçen yıl yeni bir enstrüman olarak ortaya koyduğu altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası vatandaştan büyük ilgi gördü. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından başlatılan kampanya kapsamında geçen yılki ihraçla beraber toplam 683 milyon lira değerinde 3.8 tonluk altın sisteme dahil edildi. Yatırımcı tabanının geliştirilmesini, ihraç edilen enstrümanların çeşitlendirilmesini de amaçlayan Hazine’nin bu ihracı sonucunda geçen yıl ise yaklaşık 2.5 ton altın toplandı. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasında kadınların ilgisinin daha yüksek olduğu gözlendi. Türkiye’de yastık altı altın miktarının en az 2 bin 200 ton ve yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.