Her dini bayram öncesi bin liralık ikramiye almanın sevincini yaşayan emeklilere, bir müjde daha geldi. Yeni düzenlemeyle maaşı bin liranın altında olan 150 bin emeklinin maaşı bin liraya tamamlanacak. Çalışmanın yıllık maliyetinin yaklaşık 200 milyon lira olması öngörülüyor.
Türkiye’de yaklaşık 12 milyon emekli bulunuyor. Haziran ayında bin liralık ilk ikramiyelerini alan ve Temmuz’da maaşları zamlanan emekliler; Kurban Bayramı öncesi ikinci ikramiyelerini almayı beklerken bir müjde daha geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün açıkladığı '100 Günlük Eylem Planı’ çerçevesinde yaptığı konuşmada; "Milletimize verdiğimiz 1000 (bin) liranın altında emekli maaşı bırakmama sözümüzü yerine getiriyoruz" diye konuştu.
HAZIRLIKLAR TAMAM
Bu kapsamda olan 150 bin kişi ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Erdoğan, gerekli çalışmaların kısa zaman içerisinde başlatılacağını söyledi. Maaşı; 600-700, 700-800, 800-900, 900-1000 lira arası olan yaklaşık 130 ila 150 bin civarında emekli bu uygulamadan faydalanabilecek.
YILLIK MALİYET 200 MİLYON TL
Uzmanlar çalışmanın devlete yıllık maliyetinin yaklaşık 200 milyon lira olacağını öngörüyor. Böylece düşük aylık alan emekliler de bin liraya tamamlanmış olacak. Öteki taraftan 6 aylık enflasyonun yüzde 9.17 oranında çıkmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı geçtiğimiz günlerde yüzde 9,17 oranında artmış yapılan bu zam oranı son 10 yılın en yüksek zammı olarak öne çıkmıştı. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Ergün; yapılan çalışmayı Yeni Şafak’a değerlendirdi.
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI
Bu müjdeyi büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirten Ergün; “Emekli maaşlarına yapılan her türlü güzelleştirme; iyilik, katkı ülke ekonomisine artı değer olarak döner. Bu paralar yurt dışına çıkmaz. Tasarrufa gitmez. Ülke ekonomisinin çarkının dönmesine yardım eder. Onun için emekliyi herkes kendi annesi ve babası olarak değerlendirsin. Ona verilen hak gani gani helaldir” dedi. Şu anda acil çözülmesi gereken sorunlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan TÜED Başkanı Ergün, “Emeklinin bir ayağı hastanede bir ayağı eczanede. Her ay emekli maaşından muayene parası ve ilaç katkı payı kesiliyor. Bunların kaldırılmasını istiyoruz. Acil olarak maaşlar düzeltilmeli; ek ödemelerin iyileştirilmesi yapılmalı ve 2000 ile 2008 arası emeklilerin intibak yasası çıkarılmalı” şeklinde konuştu.
EMEKLİYE KONUT TALEBİ
Kendi derneklerine ait ‘Altın Proje’ olarak adlandırdıkları bir çalışmaları olduğunu anlatan Ergün; “Ülkemizde 3 milyon emeklinin evi yok. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) vasıtasıyla emeklilerin uzun vadeli peşinatsız konut sahibi yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
- SOSYAL YARDIMLAR KATLANARAK DEVAM EDECEK
- AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana 242 milyar liralık sosyal yardım yapıldığına işaret eden Erdoğan, pakette şehit yakını ve gazilere çıkarılan SGK borçlarının terkin edileceğini ifade etti. Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerden ihtiyaç sahibi 526 aileye 60 milyon liralık faizsiz konut kredisi kullandırılacağını anlatan Başkan Erdoğan, hasta ve işlem takibinde vatandaşların gereksiz radyasyon almasının önüne geçilerek sağlık alanında tasarruf sağlanacağını da bildirdi.
HER KESİME DOKUNACAK DÜZENLEMELER
Er-erbaşların eş, çocuk, ana ve babalarının sağlık hizmetlerinden yararlanmasının sağlanacağı bilgisini paylaşan Erdoğan; engelli sağlık kurulu raporları nedeniyle yaşanan sorunların giderileceğini belirtti. Gençlerin iş gücü piyasası ile tanışması için 5 bin gencin ‘İşe ilk adım’ projesinden yararlanmasının sağlanacağını aktaran Erdoğan; cihaza bağımlı hastaların bulunduğu hanelerin elektrik faturaları ve kesintisiz güç kaynağına yönelik ihtiyaçlarının karşılanacağını sözlerine ekledi.