Devlet ya da özel sektörde çalışmayıp ileride emekli olmayı planlayanlar Bağkur’dan emekli olabiliyor. “İleride emekli olmak işitiyorum ancak Bağkur borç yapılandırma yapmam gerekiyor” diyorsanız haberimizin detaylarını okuyun. Peki Bağ-Kur borcu nasıl yapılandırılır?
Günümüzde yaklaşık seksen milyon insana sosyal güvenlik hizmeti sunan Sosyal Güvenlik Kurumu, Bağ-Kur yapılandırma çalışması başlattı. Bağ-Kur yapılandırma işlemi iştirakçilerin borçlarını daha kolay ödeyebilmeleri için SGK tarafından yapılır. Bağ-Kur yapılandırma ile prim borcu olanlara ödeme kolaylıkları getirildi.
Bağ-Kur borcu nasıl yapılandırılır?
Bağ-Kur borçlarınızın taksitlendirme işlemleri için bulunduğunuz sosyal güvenlik merkezi yada sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuruda bulunabilirsiniz. 4B kapsamında 5510 sayılı kanunun dahilinde kişiler yada emeklilik sonrası çalışan emekliler için borç yapılandırma işlemleri de sosyal güvenlik il müdürlüklerince yapılır. Yapılandırmaya başvuranların borçları yeniden değerlendirilip, ana paranın tahsili istenirken gecikme zammı ve faizleri silinecek. Taksitli ödemelerde de indirime gidilirken peşin yapılan tahsilatlarda borçların yüzde 70'i silinebiliyor.
Bağ-Kur yapılandırma hizmeti kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu süresi içerisinde ödenmeyen prim ve diğer borçları Amme Alacaklarının Tahsil Usulü hakkındaki 6183 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda icra yoluyla tahsil edebilecektir. SGK prim ve diğer alacaklarını adı geçen kanun hükümlerine dayanarak hızlı ve etkin bir biçimde otomatik icra yoluyla da tahsil edebilir.