Deniz sistemleri alanında yurt dışı ürünlerle rekabete soyunan ASELSAN, Torpidoya Karşı Torpido (TORK), ASELSAN Intersept Sonar Sistemi (ASIST) ve SONOBOY'u uluslararası pazarlarda ilk kez görücüye çıkardı.
Şirket, deniz sistemleri alanındaki en saygın uluslararası fuarlardan biri olan ve 400'ün üzerinde firmanın katıldığı Paris'teki EURONAVAL 2016 Fuarı'na ilk kez katıldı.
Fuarda su altı akustik alanında, Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi (HIZIR), Torpido Karşı Tedbir Dekoy Ailesi (ZOKA), yakın geleceğin en önemli teknolojilerinden TORK, öz kaynakları ile geliştirilip üretilen SONOBOY ve ASIST katılımcıların yoğun ilgisini çekti.
Fuar süresince birçok ülkenin Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri temsilcileri ASELSAN standını ziyaret etti ve deniz sistemleri konusundaki ürün ve kabiliyetlere ilişkin bilgi aldı.
Dünyada sadece birkaç ülkenin üzerinde çalıştığı yakın geleceğin en önemli su altı silahlarından biri olması beklenen Hard-Kill Torpido (Torpidoya Karşı Torpido-TORK) konusunda ASELSAN çok önemli bir aşamaya geldi.
Gelecekteki torpido karşı sistemlerinin zorunlu bir unsuru olacağı değerlendirilen Hard-Kill konusunda 2014'te TÜBİTAK desteği de sağlanarak başlatılan geliştirme çalışmalarında kısa bir süre içerisinde ilk prototip geliştirildi ve deniz tecrübelerine başlandı.
ASELSAN'ın su üstü gemilerinin torpidolara karşı savunulması amacıyla tamamen milli olarak geliştirdiği, özgün donanım ve yazılıma sahip TORK ile yüksek değerli unsur olarak tanımlanan ve stratejik öneme sahip su üstü gemileri denizlerde daha güvenli seyir yapma imkanına kavuşacak.
TORK, su üstü gemilerine karşı atılacak olan akustik güdümlü, tel güdümlü, güdümsüz ve dümen suyuna güdümlü torpidoları imha etmek amacıyla geliştirilen bir anti-torpido torpido özelliği taşıyor. TORK, platforma yaklaşan torpido tehdidine hassas şekilde yaklaşarak tehditten olan mesafesi ve yönünü ölçüyor ve imha mesafesine geldiğinde patlayarak tehdidi yok ediyor veya görev yapamaz hale getiriyor.
Denizaltı savunma harbinin önemli unsurlarından biri olan SONOBOY ise yüzer platformların konumlarının tespit edilmesi amacıyla kullanılıyor.
ASELSAN, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından 2014'te fizibilite çalışmaları yaptırılan Sualtı Keşif Sistemi (AHTAPOT) Projesi'nden esinlenilerek, sistemlerde yer alması muhtemel SONOBOY'lara ihtiyaç duyulacağı öngörüsüyle hareket etti.
ASELSAN, yurt dışı ürünlere alternatif olması amacıyla 2015'te öz kaynakları ile SONOBOY Geliştirme Projesi'ne başladı.
SONOBOY'ların ilk prototiplerinin 2017 yılı başında hazır olması planlanıyor. Prototiplerin tesliminin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılamak adına ilk seri üretim siparişlerinin alınması hedefleniyor.
SONOBOY'lar, özellikle deniz karakol uçaklarından veya su üstü gemilerinden atılabilme ve güvenilir olarak çalışma imkanına sahip olacak. Ayrıca sistemin, yurt dışı ürünler ile rekabet edebilir nitelikte olması amaçlanıyor.
İlk prototip SONOBOY'lar, NATO A-boyutunda pasif yönlü özellikte olacak ve iki farklı çalışma derinliğinde (30 metre ve 150 metre) yatay düzlemde yönlü akustik bilgi toplayarak bu bilgileri 96 farklı VHF kanalının birinden hava ve su üstü platformlarına iletebilecek.
SONOBOY çalışma derinliği, VHF haberleşme kanalı ve çalışma süresi (0,5, 1, 2, 4 veya 8 saat) atılmadan önce kendi üzerindeki kullanıcı arayüzünden programlanabilecek. SONOBOY atıldıktan sonra ise çalışma süresi, VHF haberleşme kanalı ve çalışma derinliği uzaktan komut gönderimi ile değiştirilebilecek. SONOBOY programlanan çalışma süresi sonuna gelindiğinde ise kendi kendini batıracak.
İsmini ASELSAN Intersept Sonar Sistemi'nin kısaltmasından alan ASIST, ASELSAN'ın yine kendi ürünü olan ZARGANA Denizaltılar İçin Torpido Karşı Tedbir Sistemi kapsamında torpido tehdit bilgisini sağlamak amacıyla öz kaynaklar kullanılarak geliştirildi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ay sınıfı denizaltıların ihtiyacına yönelik bu yıl açılan intersept sonar ihalesinde yurt dışı üreticiler ile rekabet eden ASELSAN, ASIST ile ipi göğüsleyen taraf oldu.
ASIST, denizaltılarda, su üstü gemileri, helikopter sonarları veya torpido sonarları gibi 1-100 KHz frekans bandındaki muhtelif akustik yayınların tespiti ve yayın kaynağı yönünün izlenmesi, yayın özelliklerinin analizi ve kaydı gibi işlevleri yerine getiriyor. Kullanılan ileri teknoloji sayesinde sistemin modüler ve yazılıma dayalı yetenekleri geliştirilmeye açık mimariye sahip bulunuyor. Sistem, bu özellikleriyle değişebilecek kullanıcı ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilme avantajı taşıyor.
ASIST, sağladığı esnek arayüz sayesinde, gerektiğinde farklı sistemler ile bilgi alışverişi yapabildiği gibi bu sistemler tarafından kontrol edilebiliyor.