Çoğunluğunu KOBİ'lerin oluşturduğu otomotiv tedarik sanayisi hafif ve akıllı otolar dönemine odaklandı. Buluş ve tasarım gücüyle dikkat çeken sektör, küresel rakiplerine adeta göz açtırmıyor.
Otomotiv tedarik sanayisi geleceğin otomobillerini şimdiden Türkiye'de dizayn etmeye başladı. Tasarım ve patentli buluşlarıyla dikkat çeken sektör, bu sayede küresel rakiplerine adeta göz açtırmıyor. 50'den fazla otomobil markasına tasarım ve ürün geliştiren Türk KOBİ'leri, gelecekte tamamen plastik hammaddeye dayalı olarak üretilmesi beklenen otomobiller için de hazırlıklarına hız verdi. Türk otomotiv yan sanayi sadece bu alanda 5 yılda Ar-Ge teşviklerinin rüzgârını arkasına alarak 200'den fazla patent çıkarmayı başardı.
Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre, ihracattaki payını da yüzde 14 oranında artıran sektör, adeta otomotiv endüstrisinin dinamosu oldu. Sektördeki yenilikleri ve değişimleri anlatan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Avrupa Dövmeciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, geleneksel üretim modellerinin hızla gerilediğini söyledi. Elektrikli araç üretiminden çok daha ileri bir teknolojiye geçmemiz gerektiğine vurgu yapan Kanca, "Birçok kişi, kısa zamanda elektrikli araçların piyasayı kaplayacağını zannediyor. Bu doğru değil. Araçların hafifletilmesi, üreticilerin öncelikli meselesi olmaya devam edecek. Artık hafif ve akıllı araçların konuşulduğu bir dönemdeyiz."
Ana sanayi firmalarının yatırım yaptığı ülkelere Türk tedarikçileri götürmek istediğini ifade eden Kanca, "Daha önce ürün satın almak için ülkemize gelirken, artık hem ürün hem de tedarikçi almak için geliyor. Bu firmalar, Türkiye'nin sadece Türk topraklarında üretim yapmasını yetersiz buluyor; dünyaya yayılmamız ve küresel anlamda aktif olmamız gerektiği konusunda çağrıda bulunuyor. Bu durum gurur verici" dedi.